De magie van Disney: elementen die de films zo betoverend maken

Dan Hassler-Forest in het AD

Kasteel van Disney met vuurwerk. Foto: Jayme McColgan, via Unsplash

Het filmbedrijf Disney bestaat honderd jaar en zorgt al die tijd bij velen voor warme gevoelens. Universitair docent Dan Hassler-Forest vertelt in het AD over een aantal elementen die bijdragen aan de magie van de films.

Relaties

Element nummer een is de liefde. In veel van de vroegere Disneysprookjes was romantiek het hoofddoel en ze sloten dan ook vaak af met een huwelijk. Tegenwoordig komen andere soorten relaties ook aan bod. Frozen, de succesvolste animatieproductie aller tijden, draait bijvoorbeeld om de liefde tussen twee zussen. “Frozen is volgens mij zo populair onder kinderen omdat de relatie tussen twee zussen veel herkenbaarder is dan een romance’’, zegt Hassler-Forest.

Om kinderen te leren dat moeilijke onderwerpen ook belangrijke elementen van het leven zijn, liet Disney deze niet links liggen. Eenzaamheid en dood, met name die van ouderfiguren, zijn beide veelvoorkomende thema's in de Disneyproducties. “Ouders moeten dood”, vertelt Hassler-Forest. Dit fenomeen is afkomstig uit de westerse sprookjescultuur, waar de mannelijke helden pas een ‘echte man’ konden worden na de dood van hun vader. “Dan hadden de toekomstige helden alle ruimte om hun volle potentie te kunnen ontdekken”, licht hij toe. Neem bijvoorbeeld The Lion King, waar Simba na de tragische ondergang van zijn vader uitgroeit tot ware leeuw.

Avontuur

Routines doorbreken, avonturen beleven en uit de comfortzone stappen zijn andere populaire elementen. “De traditie was dat bij de geboorte is bepaald wie je uiteindelijk wordt”, biedt Hassler-Forest als verklaring. “Maar kinderen reageren volgens mij sterker op de uitzonderingen.” Zo vertelt Up het verhaal van een man die op hoogbejaarde leeftijd nog de reis van zijn dromen maakt en gaat clownvis Marlin op zoek naar zijn zoon, ver weg van zijn vertrouwde koraalrif in Finding Nemo. “Een rat hoort niet thuis in de keuken? In Ratatouille wordt het dier zelfs chef-kok”, voegt hij toe. “Je bepaalt die route dus mooi zelf.”

Meer informatie
Lees meer in het AD