14 februari 2019

De macht van de techgiganten: Anna Gerbrandy, Stefan Kulk en Thibault Schrepel geven commentaar

De macht van techreuzen als Facebook en Google en hun monopolie op bepaalde data, ligt onder vuur. In Duitsland en in Nederland proberen zowel de rechter als de overheid via het mededigingsrecht en andere rechtsgebieden die macht te beteugelen. Verschillende experts van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie komen hierover in de pers aan het woord.

Anna Gerbandy, hoogleraar mededigingsrecht en Stefan Kulk, onderzoeker op het gebied van intellectueel eigendomsrecht, gaven op NOS.nl commentaar op een Duitse rechtszaak tegen Facebook. De Duitse Bundeskartellamt heeft beslist dat Facebook z’n machtspositie misbruikt door zonder toestemming data te verzamelen op Instagram en Whatsapp, en tal van andere sites met ‘like’-knoppen.

Kulk zegt onder meer: "Het gaat hier om een nieuwe benadering, ik heb dit nog niet eerder gezien. Het is baanbrekend dat Duitsland dit zo aanpakt en ik verwacht ook dat niet iedereen het met de motivatie eens zal zijn. Maar ik denk dat het wel goed is dat dit gebeurt, het geeft de privacywet extra tanden."

Het Duitse denken zou ook stand kunnen houden onder het Europese mededingingsrecht. En daarmee ook het Nederlandse.
Anna Gerbrandy

Anna Gerbrandy zegt: "Het denken van de Duitse waakhond is weliswaar gestoeld op Duitse wetgeving, maar het zou ook stand kunnen houden onder het Europese mededingingsrecht. En daarmee ook het Nederlandse." In Nederland wil D66 het monopolie op data van techreuzen als Facebook en Google aanpakken via het mededingingsrecht en heeft een initiatiefnota ingediend.

Ook Thibault Schrepel, universitair docent in Europees Economisch Recht, gaf commentaar in de pers op deze zaak. In een Engelstalig artikel voor Bloomberg, zegt hij: "The German decision deviates from the usual standards of competition law" by not explaining why Facebook’s market power lets it collect the data or how that creates "data barriers to entry" that shut out potential rivals, The authority is claiming to protect consumers from the company’s data collection when "in fact, it seems they benefit from this."

Anna Gerbrandy was maandag 11 februari ook te gast in een panel in Palkhuis de Zwijger om te debatteren over de macht van "The Big Five"  Alphabet (Google), Facebook, Amazon, Apple en Microsoft.
Vanaf ongeveer de 28ste minuut in deze opname, komt ze aan het woord.