De macht van de klok

Evelyn Wan in Het Financieele Dagblad over tijd en macht

© iStockphoto.com

Op 11 januari verscheen een interview met dr. Evelyn Wan (Media en Performance Studies) in Het Financieele Dagblad over haar promotieonderzoek 'Clocked! Time and Biopower in the Age of Algorithms', waarmee Wan in november 2018 promoveerde. In haar proefschrift legt Wan uit waarom tijd macht is.

Dr. Evelyn Wan
Dr. Evelyn Wan

Tot de negentiende eeuw was tijd niet iets universeels. Pas vanaf 1900 werden werkgevers steeds tijdsbewuster en ontdekten ze de waarde van efficiency. "Ze rekenen uit hoe lang iemand over een taak mag doen, introduceren de prikklok, betalen per uur. Arbeiders worden efficiënt en 'tijdbewust' gemaakt", aldus Wan in Het Financieele Dagblad.

algoritmes

De moderne opvolger van de tikkende klok is het algoritme, vertelt Wan: "Dat is het kloppende hart van alle slimme software. Het is een rekenformule die de efficiëntste route uitstippelt, of een restaurant aanbeveelt en de tafel reserveert [...] Het is net zo dwingend in het manipuleren van onze tijd en aandacht". Wan legt echter ook uit wat we zelf kunnen doen om de macht die algoritmes op ons leven hebben te doorbreken. Haar tip: wees eens bewust inefficiënt, vertraag opzettelijk of ga eens helemaal offline. Met deze strategieën dwingen we ons namelijk onze aandacht naar de omgeving te verplaatsen.