De kroning van Charles III: “Utterly bonkers and absolutely wonderful”

Beatrice de Graaf in De Ongelooflijke Podcast

Officieel portret van de gekroonde koning Charles III. Foto: Hugo Burnand

De recente kroningsceremonie van de Britse koning Charles was het gesprek van de dag. “Alles zat bomvol met symboliek, voorwerpen en rituelen”, vertelt faculteitshoogleraar Beatrice de Graaf in de Ongelooflijke Podcast, waar ze allerlei elementen uit de ceremonie toelichtte en haar mening over de kroning gaf.

Tradities en rituelen

“Dit is echt fantastisch”, zegt De Graaf over de ceremonie. “Je kijkt recht de negende, tiende, elfde eeuw in.” Veel van de voorwerpen uit de ceremonie zijn eeuwenoud en ook de rites gaan terug tot diep in de middeleeuwen. “Het is het enige koningshuis in Europa dat nog zo’n kroningsceremonie doet.”

Dat veel elementen al lange tijd meegaan, brengt soms ook problemen met zich mee. Zo is de oorspronkelijke rol van de scepter die de koning vasthoudt bijvoorbeeld niet bekend. “De grap is dat dit het enige element is waarvan men het niet weet”, zegt De Graaf. “Van alles hebben we een verhaal, behalve van die scepter.”

“Bonkers and wonderful”

Online klonk ook kritiek op de ceremonie en alle oude rites. De Graaf kan zich hier niet in vinden. “Rituelen laten zien dat een samenleving niet alleen transactioneel is.” Er valt geen geld te winnen en je hebt er op een andere manier ook niet direct iets aan, zegt ze. “Het laat de verbeelding spreken.”

De Graaf sluit af met een tweet die haar opvattingen over de kroning van koning Charles III samenvat: “It’s utterly bonkers and absolutely wonderful, all at the same time.”