10 januari 2019

De invloed van China in de techwereld

Technology Factory Zhuhai China. Bron: Wikimedia Commons

Op maandag 31 december 2018 sprak prof. dr. José van Dijck (Media- en Cultuurwetenschappen) bij NPO Radio 1 over de invloed van China in de techwereld.

Prof. dr. José van Dijck. Fotografie: Milette Raats

Afgelopen jaar haalden de Amerikaanse techbedrijven regelmatig het nieuws. Volgens van Dijck zouden we in Europa echter meer aandacht moeten schenken aan de technologische ontwikkelingen die momenteel in China plaatsvinden. Met name op het gebied van artificiële intelligentie heeft China een leidende rol. Alle gegevens die Chinese bedrijven verzamelen, worden automatisch eigendom van de staat. Middels deze data kan de staat het gedrag van zijn burgers controleren en sturen.

Europa

Van Dijck stelt dat burgers zich meer moeten laten horen. Zij zouden zich moeten uitspreken over onderwerpen als privacy, veiligheid en democratische controle. Er zou een samenwerking moeten ontstaan tussen burgers, non-profit organisaties, techbedrijven en de overheid. Zo hebben niet de techgiganten of de overheid alle macht in handen. Europa kan hierin een leidende rol spelen door in 2019 deze normen en waarden kenbaar te maken.

José van Dijck

José van Dijck is literatuurwetenschapper en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.