De gezichten van Parijs

Les Misérables (2019) - Trailer (English Subs)

Vanaf deze week is de film Les Misérables in de bioscoop te zien. De film bespreekt de gespannen relatie tussen jongeren en de politie in de buitenwijken van Parijs. Dr. Luuk Slooter (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) was te gast bij Nieuwsweekend op NPO Radio 1 om te praten over de film en realiteit erachter.

Dr. Luuk Slooter
Dr. Luuk Slooter

Kat en muis

Volgens Slooter laat de film goed zien "hoe sommige jongeren en de politie in een soort kat-en-muisspel zijn beland en een zeer problematische relatie hebben waarin beide partijen geen gezichtsverlies willen lijden". Waar andere media dit conflict stereotyperend afbeelden (vaak in het nadeel van de jongeren), doet regisseur Ladj Ly dat niet; hij benadrukt juist de verschillende gezichten en nuances. "Het was makkelijk voor hem om de politie als het ultieme kwaad neer te zetten: dat doet hij niet," aldus Slooter.

Geschiedenis

Frankrijk kent een lange geschiedenis van politiegeweld; Ly baseerde de film dan ook op zijn eigen ervaringen. Hoewel in Nederland vergelijkbare incidenten zijn voorgekomen, waarschuwt Slooter dat er ook belangrijke verschillen zijn: zo zijn de schaal van de sociale woningbouw en het territoriale stigma in Frankrijk veel groter en is de relatie tussen jongeren en de politie in Frankrijk veel ernstiger verstoord. Onder andere daarom neemt Slooter deze film zo serieus: "Het is een noodkreet".