De film Emily is een 'fictieve biografie', "maar dat is niet erg"

Johanna Hoorenman bij MAX Nieuwsweekend

Emily - Official Trailer - Warner Bros. UK. Bron: YouTube

De nieuwe film Emily behandelt het leven van de Britse schrijfster Emily Brontë, die in 1847 de beroemde roman Wuthering Heights schreef. Docent Moderne Engelse en Amerikaanse literatuur Johanna Hoorenman was te gast bij MAX Nieuwsweekend om de film en het echte leven van Emily Brontë te bespreken.

Fictie

De regisseur zelf duidt de film als een fictieve biografie. Er is namelijk maar weinig echt bekend over het leven van Emily Brontë. Ze stierf op jonge leeftijd en had maar weinig sociale contacten. "Emily hield niet van andere mensen, alleen van haar eigen familie", legt Hoorenman uit. "De centrale vraag die in de film gesteld wordt is dan ook hoe zij zo'n zeer gepassioneerde roman kon schrijven."

Portret Emily Brontë door haar broer Patrick Branwell Brontë, ca. 1834. Bron: Wikimedia
Portret Emily Brontë door haar broer Patrick Branwell Brontë, ca. 1834. Bron: Wikimedia

In de film heeft Emily een fictieve liefdesrelatie, in het echt heeft ze daar nooit over gesproken. "Ik vind het interessant dat ze in de film een liefdesgeschiedenis mag hebben gehad", zegt Hoorenman. "Je kunt zeggen dat het de kracht van haar inlevingsvermogen beperkt, maar aan de andere kant is het ook een ruimere interpretatie van wat een vrouwenleven kan hebben ingehouden."

Jaloezie

Emily was niet de enige Brontë die haar stempel heeft gedrukt op de Engelse literatuur: haar zus Charlotte Brontë schreef de eveneens befaamde roman Jane Eyre. De relatie tussen de twee zussen komt ook terug in de film. "Beide zussen praten veel met elkaar over literatuur, maar ze hebben ook een zekere rivaliteit", vertelt Hoorenman. "Charlotte gooit het manuscript van Wuthering Heights bijvoorbeeld met woede op de grond omdat ze het zelf niet heeft geschreven."

De centrale vraag van de film wordt aan het eind overigens duidelijk beantwoord: "Je moet vooral niet proberen om sociaal te wenselijk te zijn, dat moet je loslaten."