De dierentuin in het Antropoceen

Een ijsbeer in de dierentuin © iStockphoto.com
Een ijsbeer in de dierentuin © iStockphoto.com

Vorige maand verscheen het nieuwe nummer van National Geographic Magazine met daarin een bijdrage van dr. Kári Driscoll (Talen, Literatuur en Communicatie) over de positie van de dierentuin in het Antropoceen.

Dr. Kári Driscoll
Dr. Kári Driscoll

De verhouding tussen dier en mens

"De dierentuin fascineert me, omdat het een belichaming kan zijn van politieke, filosofische en sociologische trends, maar ook omdat deze een verhaal vertelt over onze relatie met dieren," vertelt Driscoll. Hij richt zich in zijn huidige onderzoek op de rol van dierentuinen in teksten en films van de afgelopen twintig jaar. In die tijd is onze kijk op de verhouding van mens en dier sterk veranderd, onder andere door de invloed van de mens op het klimaat. Driscoll onderzoekt hoe die veranderingen doorklinken in literatuur en films.

Onzekerheid en verandering

"Mijn hypothese luidt dat in tijden van onzekerheid over de identiteit van de mens, dierentuinen vaker en anders worden weergegeven in literatuur en films," legt Driscoll uit. "Van de jaren negentig tot nu heb ik daarin verschillende trends waargenomen." Zo ziet hij bijvoorbeeld vaak dierentuinen voorbijkomen in een oorlogscontext, wat hij interpreteert als symbool voor hoe de mens de natuur vernietigt in het Antropoceen.