2 september 2019

James Kennedy in Trouw

"De Britten kunnen hun geschiedenis niet ontlopen in een eventueel handelsverdrag met de Verenigde Staten"

© iStockphoto.com/coldsnowstorm

Op 31 augustus 2019 verscheen een column in Trouw waarin prof. dr. James Kennedy (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) de wens van de Britten om een handelsverdrag te sluiten met de VS nader bekijkt.

James Kennedy
Prof. dr. James Kennedy

Groot-Brittannië hoopt door de brexit betere handel aan te kunnen gaan met andere landen. "Boris Johnson en Donald Trump hebben daarom deze week hun hoop gevestigd op een nieuw handelsverdrag tussen beide landen", aldus Kennedy. "Maar die hoop is misplaatst. Er lijkt vanuit te worden gegaan dat nationale of etnische gevoelens geen rol spelen in het ontstaan van handelsverdragen". 

ierse amerikanen

Het zijn de Ierse Amerikanen die door hun eeuwenlange Britse onderdrukking in combinatie met hun grote politieke invloed niet zo snel akkoord zullen gaan met een handelsverdrag. Kennedy: "Deze dreiging is misschien niet eens de grootste barrière voor een handelsakkoord. De onderhandelingen zullen jaren duren en het is de vraag of de Britten blij zullen worden van de eisen van een veel sterkere handelspartner. Zeker is dat de Britten met een harde brexit hun geschiedenis niet kunnen ontlopen".