28 juni 2019

Dan Hassler-Forest over video on demand

Op 25 juni sprak dr. Dan Hassler-Forest (Media en Performance Studies) op NRC.nl over de verschillen tussen streamingdiensten in Nederland en Amerika.

De afgelopen jaren is het aantal streamingdiensten in Nederland snel toegenomen. "Interessant hoe snel het is veranderd", stelt Hassler-Forest. "Toen ik vijftien jaar geleden begon, bespraken we bij colleges dingen die we een dag eerder op tv hadden gezien. Dat werd lastiger omdat mijn studenten geen tv meer keken, dus gaf ik ze vooraf de opdracht iets te kijken wat ze vaak downloadden. Laatst gaf ik als huiswerk mee de film Iron Man te kijken, toen kreeg ik mails dat de film niet op Netflix staat en ze dus niet konden kijken."

On demand

Het aanbod aan films en series wordt in Nederland verspreid over verschilende on demand diensten. "Niemand snapt precies wat waar wordt aangeboden en waarom", zegt Hassler-Forest. "Het aantal streamingdiensten in Nederland neemt voorlopig alleen maar toe. Zo wordt dit probleem alleen maar groter."

Dystopie

"Een wereld van on demand kijken waarin we echt overal kunnen kijken wat we willen kijken, is nog heel ver weg", meent Hassler-Forest. "De concurrentie neemt toe, er zullen alleen maar meer eilandjes ontstaan van streamingdiensten die abonnees zoeken. En de andere optie, dat er één grote partij opstaat die alles gaat aanbieden, is weer moordend voor het aanbod. De toekomst is veel dystopischer dan we dachten toen we enthousiast onze dvd's wegdeden omdat alles in de toekomst online te zien zou zijn."

Dan Hassler-Forest

Dan Hassler-Forest is mediawetenschapper en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.