26 november 2019

Dan Hassler-Forest op NU.nl over 'Frozen 2'

Frozen 2 | Official Trailer 2

Waarom kent geen enkele Disneyfilm een homoseksueel hoofdpersonage? En zou het goed zijn als die in volgende films wél geïntroduceerd wordt? Deze week praatte dr. Dan Hassler-Forest (Media en Cultuur) op NU.nl mee over deze vragen naar aanleiding van de net verschenen film Frozen 2.

Dr. Dan Hassler-Forest. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Dan Hassler-Forest

Lhbti-icoon

Met het verschijnen van het eerste deel van Frozen bleek al snel dat de lhbtqia+-gemeenschap zich herkende in het personage Elsa en haar iconische nummer Let It Go. "Pas buiten [haar] bekrompen wereld kan ze zichzelf zijn en zingt ze 'Let it go'",vertelt Hassler-Forest. "Dit symbolische verhaal, gekoppeld aan het feit dat er geen prins aan haar zijde is of dat ze daarin interesse toont, maakt van haar een symbolisch lhbti-persoon."

De norm

Ondanks de wensen en pleidooien die werden uitgesproken op sociale media koos Disney er niet voor om Elsa in dit tweede deel een vriendin te geven. Andere Disneyfilms geven hetzelfde, eenzijdige beeld. Hassler-Forest: "Van de wereld van Disney weten we al lang dat homo's daarbinnen niet expliciet bestaan. De prinsessen, prinsen en andere wezens leven in een wereld waarin heteroseksualiteit de norm is en de enige vorm van identiteit die daar wordt uitgedragen."

Financiële belangen

Hoewel de makers zeggen zich te willen focussen op iets anders dan de liefde, aangezien die al zo vaak centraal staat in Disneyfilms, denkt Hassler-Forest dat hun keuzes ook bepaald worden door bijvoorbeeld angst voor censuur. Hoe bepalen die belangen de toekomst van Frozen? "Wat ik niet verwacht, is dat het verhaal eindigt met een huwelijk tussen Elsa en een man. Wat betreft lhbti heeft Disney hun glazen al ingegooid, dus houden ze het bij een compromis."