12 maart 2020

Dan Hassler-Forest blikt terug op de ontruiming van het Bungehuis

Het Bungehuis aan de Spuistraat in Amsterdam. Bron: Wikimedia

Dr. Dan Hassler-Forest (Media en Performance Studies) wordt door het universiteitsblad Folia geïnterviewd over de bezetting van het Bungehuis en WOinActie.

Dr. Dan Hassler-Forest. Foto: Ed van Rijswijk

Hoe kijk je terug op de bezettingen?

"Ik denk er vaak aan terug, vooral nu WOinActie steeds meer aandacht weet te genereren. Een groot verschil is natuurlijk dat die groep wordt gedragen door medewerkers en dat de bezettingen vanuit de studenten kwamen."

Ben je nog steeds bezig met de idealen van de bezetting?

"Ik heb er niet echt meer op een activistische manier uiting aan gegeven, maar schenk er wel veel aandacht aan in mijn onderwijs. De vakken die ik geef gaan vaak over de relatie tussen cultuur enerzijds en de politieke en economische situatie in de maatschappij anderzijds. Waarom verkopen we in onze maatschappij bijvoorbeeld als mens onze arbeid aan de hoogste bieder? En hoe zien we de universiteit? Is dat een opleiding die erop is gericht dat mensen die afstuderen een hoger salaris kunnen vragen, of spelen begrippen als bildung en zelfontplooiing ook een rol?"