12 november 2019

Dan Hassler-Forest bij de VPRO over Sesamstraat

The History of Sesame Street

Op 10 november was dr. Dan Hassler-Forest (Media en Cultuur) te gast bij de VPRO om terug te blikken op vijftig jaar Sesamstraat.

Dr. Dan Hassler-Forest. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Dan Hassler-Forest

Veel Nederlandse kinderen groeiden op met Sesamstraat, maar het programma ontstond in de Verenigde Staten. Het was het eerste programma dat onderzoekers betrok bij het maken van een televisieformat. Volgens Hassler-Forest was het achterliggende idee: "We moeten kindertelevisie gaan maken waarbij we de lessen die we hebben geleerd uit commerciële televisie [nemen] [...] en samen gaan werken met onderzoekers en mensen vanuit een educatieachtergrond om achterstandskinderen te helpen zich voor te bereiden op een betere toekomst."

Hoewel dit een doel van zowel de Amerikaanse als de Nederlandse Sesamstraat was, zijn er ook interessante verschillen te vinden tussen de twee. Zo bleef de Amerikaanse versie altijd dicht bij het script, terwijl de Nederlandse ook improvisatie en terugkerende grappen bevatte. Daarnaast werd er in Nederland altijd op gelet dat de uitzendingen ook interessant waren voor volwassenen. Dat "kinderen er baat bij hebben als ouders bereid zijn om samen met ze naar de televisie te kijken" is volgens Hassler-Forest ook een belangrijk onderdeel van het oorspronkelijke concept van Sesamstraat. Het programma verleidt de volwassenen, maar vergeet nooit dat kinderen het kernpubliek zijn.