17 januari 2019

Column Beatrice de Graaf: De machine draait, maar creëert ongelijkheid

Maria Theresia van Oostenrijk en Frans I Stefan van Lotharingen met hun kinderen (1754) door Martin Meytens. Bron: Wikimedia

In haar column in het NRC (11 januari) gaat prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) in op de beeldspraak rondom 'de staat'.

In het Habsburgse rijk werd de staat gezien als zachte moeder. Keizerin Maria Theresa liet zich liggend op een bed, met haar zuigelingen aan de borst, door de straten van Wenen voeren. "Zij was de moeder des Vaderlands", stelt De Graaf.

De staat als machine

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats

In de moderne tijd functioneerde de staat als machine. Er moesten, net als in de industrie, centrale wetten en regels komen, aldus De Graaf.

Hoe zit dat vandaag de dag? Macron sprak vorige week nog over zijn poging om de ‘machine’ van Frankrijk weer aan de praat te krijgen. Maar zit het volk hier nog wel op de wachten?

De burgers staan niet meer langs de kant van de weg te juichen als de regeringsleiders voorbijkomen. Ze hebben hun kleding ingewisseld voor gele hesjes en zijn boos. De machine draait, maar produceert slechts meer ongelijkheid, concludeert De Graaf.

Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.