29 maart 2019

Column Beatrice de Graaf: De lange schaduw van een terrorist

© iStockphoto.com

In haar column in het NRC (23 maart) spreekt prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) over het nalatenschap van een terrorist of een terroristische organisatie.

Voor veel terroristen speelt het genereren van een afterlife een belangrijke rol bij het plegen van een aanslag. "Hiermee wordt de werkingskracht van hun daad op achterban en mogelijke nieuwe aanhangers bedoeld. Of anders gezegd, de mate waarin de dader als martelaar of rolmodel fungeert en ook na zijn dood of gevangenneming anderen tot bewondering of zelfs navolging inspireert", stelt De Graaf.

Anders Breivik

Neem Anders Breivik. Voor hem is in de VS een fangroep opgericht, naar het schijnt door een daar woonachtige Nederlander. De dader van de aanslag in München (2016) verheerlijkte Breivik, net als de terrorist die vorige week het vuur opende in Christchurch.

Bestrijding

Een terrorist kun je bestrijden, neerschieten, oppakken en veroordelen. Maar wat doe je met zijn of haar ‘afterlife’? Het is noodzaak dat terrorisme niet meer verheerlijkt of vergoelijkt wordt, dan neemt ook de aantrekkingskracht af, concludeert De Graaf.

Beatrice de Graaf

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats
Prof. dr. Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.