Burgercollectieven tijdens en na corona

Burgercollectieven © iStockphoto.com
Burgercollectieven © iStockphoto.com

Al eeuwenlang komen burgers bij elkaar in burgercollectieven om allerlei problemen op te lossen. Hoe ziet hun rol eruit tijdens en na de coronacrisis? Prof. dr. Tine de Moor (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) werd over onder andere deze vraag geïnterviewd door ZorgSaamWonen, een platform waar ze als expert aan verbonden is.

Prof. dr. Tine De Moor. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Tine de Moor

Trend of golf?

De Moor ziet sinds 2005 een trend van burgercollectieven. "Mogelijk is de trend die we sinds 2005 waarnemen een golf in wording, en mogelijks kan de huidige gezondheidscrisis daar ook nog een rol in spelen," vertelt ze. Burgercollectieven in zorg en welzijn worden bijvoorbeeld met een andere motivatie opgericht dan energiecoöperaties: die verschillen kunnen, zeker tijdens deze crisis, structurele problemen blootleggen.

Solidariteit

Een van die problemen is de commercialisering van de zorg. Daar kunnen burgers zeker iets aan doen. "Maar het lijkt mij onmogelijk dat burgercoöperaties alle problemen die er door vermarkting ontstaan zijn kunnen opvangen," zegt De Moor. "We moeten ook de verzorgingsstaat opnieuw durven uitvinden, en dat betekent ook een hernieuwde rol voor de overheid." Er is solidariteit nodig van een hele samenleving.