Breinscans tonen aan dat een belediging écht voelt als een klap in het gezicht

Marijn Struiksma bij Geo News

X-ray van iemand met hoofdpijn © iStockphoto.com/peterschreiber.media
© iStockphoto.com/peterschreiber.media

Het was figuurlijk al langer bekend, maar nu ook wetenschappelijk bewezen: verbale beledigingen kunnen het gevoel van een 'mini klap in het gezicht' veroorzaken. Neurowetenschapper Marijn Struiksma legt aan de Pakistaanse nieuwswebsite Geo News uit hoe ze dit heeft ontdekt.

Impact

Bij 79 vrouwen werd de huidgeleiding geregistreerd om de kortetermijnimpact van herhaalde verbale beledigingen te vergelijken. Tijdens het onderzoek ontvingen de vrouwen beledigingen, complimenten en neutrale uitspraken. Verrassend genoeg ontdekten de onderzoekers dat de negatieve uitspraken een ‘klap-achtig’ effect op de deelnemers hadden.

Dr. Marijn Struiksma
Dr. Marijn Struiksma

"De exacte manier waarop woorden hun beledigende, emotioneel negatieve lading kunnen afleveren op het moment dat deze woorden worden gelezen of gehoord, is nog niet goed begrepen", vertelt Struiksma. Toch toont het onderzoek nu aan dat ook in een laboratoriumomgeving deze woorden een diepe, negatieve impact kunnen hebben.

Sociaal gedrag

"Begrijpen wat een beledigende uiting met mensen doet op het moment dat deze zich ontvouwt, en waarom, is van groot belang voor psycholinguïsten die geïnteresseerd zijn in hoe taal mensen beweegt", legt Struiksma uit.

Niet alleen wetenschappers zoals Struiksma, die de neurologische kant tussen taal en emotie bestuderen, hebben baat bij dit soort onderzoek. Het helpt ons ook om bewuster te worden van de consequenties van ons gedraag. "Ook voor anderen die de details van sociaal gedrag willen begrijpen is het dus van belang", aldus Struiksma.