Botten in Rome zijn niet van apostel Jakobus

Laatste Avondmaal, Adriaen Collaert, naar Maerten de Vos, 1598-1618 © Rijksmuseum
Laatste Avondmaal, Adriaen Collaert, naar Maerten de Vos, 1598-1618 © Rijksmuseum

Vorige week publiceerde een team van wetenschappers een onderzoek waaruit blijkt dat de botten in de Basilica dei Santi Apostoli in Rome, volgens de verhalen afkomstig van de apostel Jakobus, niet van hem kunnen zijn: de resten zijn van iemand die in de derde en vierde eeuw na Christus leefde. Prof. dr. Leonard Rutger (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) praatte in het NRC mee over de resultaten van het onderzoek.

Prof. dr. Leonard Rutgers
Prof. dr. Leonard Rutgers

Het begin van de heiligenverering

"Dat deze botten niet van Jakobus zijn, is weinig opvallend," zegt Rutgers. Hij deed zelf veel onderzoek naar de overblijfselen van christenen in de catacomben van Rome. "De datering van het bot van Jakobus komt overeen met de periode dat de heiligenverering op gang kwam. Paus Damasus I liep in het midden van de vierde eeuw door de catacomben en wees links en rechts botten aan die volgens hem van heiligen afkomstig waren, terwijl niemand meer een idee had van welke christenen die resten eigenlijk waren."

Problematische methode

Rutgers plaatst ook vraagtekens bij de methodes van het onderzoek. De botten werden met behulp van C14 gedateerd, maar die methode is voor de Romeinse tijd moeilijk te gebruiken. "Daaraan wordt in het artikel helemaal geen aandacht besteed," aldus Rutgers. "Het zou echter zomaar kunnen dat deze botten niet eens afkomstig zijn van vroege christenen."