18 maart 2019

Boeklancering 'Securing Europe after Napoleon - 1815 and the New European Security Culture' op Columbia University New York

Op 27 februari lanceerden prof. dr. Ido de Haan (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen), prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) en prof. dr. Brian Vick hun boek Securing Europe after Napoleon: 1815 and the New European Security Culture op de Columbia University in New York.

Alle drie de onderzoekers hebben tijdens de lancering een lezing gehouden over de belangrijkste elementen uit het boek. Daarna werd een paneldiscussie gehouden met het publiek.

lezingen securing europe after napoleon

Beatrice de Graaf sprak als eerste, over de "veiligheidscultuur" die na Napoleon in Europa is ontstaan. Daarna sprak Ido de Haan over de internationale politienetwerken in Europa na de val van Napoleon. Na de presentatie van De Haan sloot Brian Vick zich aan bij het gesprek en illustreerde de aard van de nieuwe historische ideeën die Securing Europe after Napoleon te bieden heeft aan de academische wereld.

Q&A

Na dit deel van het evenement was er een Q&A met het publiek, waarin vragen over het nationalisme in het Europa van de 19e eeuw en de structuren van het leger en de politie destijds aan de orde kwamen.

institutions for open societies

Beatrice de Graaf en Ido de Haan zijn beiden historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.

blog wouter klem

Wouter Klem schreef een blogpost voor de ERC-website over de reis naar New York. De blogpost is hier te lezen.