Bioscopen rekenen steeds vaker op blockbusters om het hoofd boven water te houden

Dan Hassler-Forest in Algemeen Dagblad

Bioscoopzaal © iStockphoto.com/Edwin Tan
© iStockphoto.com/Edwin Tan

Afgelopen jaar was qua omzet een historisch slecht jaar voor de bioscopen in Nederland: de omzet daalde met 58,8 procent ten opzichte van 2019. Toch is de sluiting van de bioscopen tijdens de corona crisis niet de enige reden dat het slechter gaat. Universitair docent Media- en Cultuurwetenschappen Dan Hassler-Forest legt uit wat er achter de schermen speelt in Hollywood.

Blockbusters en Franchises

Volgens Hassler-Forest is er al langer heel wat aan het veranderen in de filmwereld. "De studio’s in Amerika geloven niet meer in het idee dat je met hoogwaardige en artistieke films nog een redelijk publiek naar de theaters krijgt. Studio’s zijn niet langer zelfstandige bedrijven die worden gerund door mensen met een echte passie voor film", legt hij uit. De grote bedrijven hebben tegenwoordig een heel ander doel voor ogen dan een goede film uitbrengen. "Het zijn onderdelen van grote mediaconglomeraten die ook andere dingen willen verkopen: dekbedovertrekken met Minions bijvoorbeeld.”

Dr. Dan Hassler-Forest. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Dan Hassler-Forest. Foto: Ed van Rijswijk

Hierdoor wordt er vooral geld gepompt in grote blockbusters of films die onderdeel zijn van een succesvolle franchise - denk aan Star Wars en de Marvel-films, bijvoorbeeld. "Er heerst een kruideniersmentaliteit", zegt Hassler-Forest. "Er wordt alleen nog ingezet op dat wat naar alle waarschijnlijkheid commercieel goed zal lopen.”

Streaming

Naast het verlies van een oprechte passie voor de filmkunst is ook de opkomst van de streaming diensten schadelijk geweest voor de bioscopen. Deze zijn niet alleen toegankelijker, zij produceren ook vaak wél die risicovollere onafhankelijke films. "Te weinig prikkeling en het publiek blijft op den duur steeds meer thuis achter de oled-tv", legt Hassler-Forest uit. "Je wilt de rest van je leven toch ook niet naar maar één genre muziek luisteren?" 

Alhoewel de kleinere bioscopen buiten de steden wel risico lopen om kopje onder te gaan, denkt Hassler-Forest niet dat de bioscoop helemaal uit het straatbeeld zal verdwijnen. "De bioscoop wordt een soort kermisattractie die in de grote steden na flinke prijsstijgingen wel zal blijven bestaan", aldus Hassler-Forest.