Belasting en vermogen als machtsfactoren

© iStockphoto.com

De coronacrisis heeft ons laten zien welke beroepen onmisbaar zijn in onze samenleving. Vaak zijn dat echter beroepen die al lange tijd onderbetaald zijn. Hoe zien we de verhouding tussen arm en rijk in onze samenleving? En wat voor rol spelen belastingen daarbij? Prof. dr. Ingrid Robeyns (Filosofie en Religiewetenschap) legt het uit in de nieuwste aflevering van Tegenlicht.

Prof. dr. Ingrid Robeyns. Foto: Roland Pierik
Prof. dr. Ingrid Robeyns

Belasting en maatschappij

Volgens Robeyns is het stelsen van belastingen en daarmee ook uiterkingen een belangrijk onderdeel van de relatie tussen overheid en bevolking. Het bepaalt wie bijdraagt aan de publieke sectoren en steun geeft aan degenen die dat nodig hebben in onze samenleving. Door de tijd heen zijn we meer belasting gaan heffen op arbeid en minder op de winst die ondernemingen genereren. Dat zorgt er niet alleen voor dat de verhoudingen tussen vermogens scheef komen te liggen, maar heeft ook gevolgen voor onze democratie.

Machtsfactoren

In Nederland bezit tien procent van de bevolking zestig procent van het vermogen. "Dat is een machtsfactor," zegt Robeyns. Die macht is een van de redenen waarom ze denkt dat er een grens gesteld zou moeten kunnen worden aan rijkdom. "Omdat de democratische gelijkheid, het principe dat ieder van ons een gelijk kans zou moeten hebben om de collectieve beslissingen te beïnvloeden, in gevaar komt." Daarom is het belangrijk dat we ons beter bewust worden van de rol van belastingen in de maatschappij en de gevolgen van vermogensongelijkheid.