14 oktober 2019

Beatrice de Graaf: "Utrecht heeft al zoveel meegemaakt"

Aankomst kozakken bij de Wittevrouwenpoort in Utrecht op 28 november 1813, door Pieter Gerardus van Os (1816). Coll. Centraal Museum, Utrecht. Bron: Wikimedia

Prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) sprak op de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis over de bevrijding van Utrecht van de Franse bezetter in 1813. RTV Utrecht schreef naar aanleiding van haar toespraak een artikel.

"Wat ik wil benadrukken, is dat de laatste weken van de bezetting écht terreur was", stelt De Graaf. "We zijn een beetje vergeten, door onder meer de Duitse bezetting, hoe verschrikkelijk de Franse tijd voor de mensen is geweest. Er zwierven kinderbendes door de steden van verweesde kinderen. Er werden dagelijks baby's te vondeling gelegd. Het was echt een wereldoorlog met miljoenen doden. Ook Nederland leed daaronder. Daar wil ik ook bij stil staan."

Hedendaags terrorisme

De Graaf schrijft voornamelijk over hedendaag terrorisme. "We hebben allemaal nog de verschrikkelijke aanslag van 18 maart in herinnering", zegt ze. "En dan denk ik: Utrecht heeft al zoveel meegemaakt in het verleden. Maar daar is de stad ook altijd weer uitgekomen."

Beatrice de Graaf

Prof. dr. Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf is historica en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.