Beatrice de Graaf over de rellen van afgelopen weekend
Afgelopen weekend vonden er door Nederland heen verschillende rellen plaats. Prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) praatte mee over het geweld op NPO Radio 1 (25 januari), NU.nl (26 januari) en in Het Parool (16 januari).
Rellen van alle tijden
Zijn de rellen van afgelopen weekend on-Nederlands? "Nee, eigenlijk helemaal niet," zegt De Graaf. Veel mensen hebben het idee dat deze situatie uniek is, maar dat klopt niet: er zijn allerlei momenten op te noemen uit de laatste veertig jaar waarbij demonstraties uit de hand liepen of er geweld werd gebruikt tegen politie. Een van de meest recente voorbeelden is Project X in Haren, dat nog geen tien jaar geleden plaatsvond. (NPO Radio 1)
De rellen van afgelopen weekend zijn eigenlijk helemaal niet on-Nederlands.
Politieke boodschap
Toch is er deze keer wel degelijk iets anders: de rellen van afgelopen weekend waren geen uit de hand gelopen feesten, maar hadden een politieke boodschap en misschien zelfs steun vanuit de politiek. Belangrijk is wel dat het niet voor alle relschoppers om politiek draaide. Veel van hen raakten betrokken via sociale media, waar relschoppers elkaar aanmoedigden om geweld te plegen. De opzwepende werking van sociale media speelt pas sinds kort zo'n grote rol. (NPO Radio 1)
Riot policing
De Graaf stelt dat de politie moet investeren in informatiewinning. “Dat is het kenmerk van slimme riot policing. Ga het gesprek aan en blijf in contact, maar laat de jongeren – en hun ouders waar mogelijk – ook weten: waag het niet je gezicht te laten zien bij die rellen, want we weten wie je bent.” (Het Parool)