Beatrice de Graaf over 9/11 en de 'War on Terror'

Aanslagen WTC op 11 september 2001. De torens staan in brand. Bron: Wikimedia/Michael Foran
Aanslagen WTC op 11 september 2001. Bron: Wikimedia/Michael Foran

Met de recente val van Afghanistan rijzen de vragen waar de 'War on Terror' toe geleid heeft en welk terroristische gevaar er vandaag de dag nog heerst. Hierover verteld hoogleraar internationale betrekkingen Prof. dr. Beatrice de Graaf bij BNR nieuwsradio.

De impact van 9/11

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: David van Dam
Prof. dr. Beatrice de Graaf

De aanslag op 11 September 2001 heeft ontzettend veel impact gehad op de wereldbevolking. Het was qua aantallen de grootste aanslag uit de moderne tijd en staat vanwege de presentie van 24/7 nieuws kanalen toendertijd bij iedereen op het netvlies gebrand. De Graaf vergelijkt het nalatenschap van 9/11 met de aanval op Pearl Harbor tijdens de tweede wereldoorlog vanwege het langdurige effect op de Amerikaanse politiek en beleidsvorming in de jaren erna.

Nieuwe documenten

We wisten al snel dat de aanslag gepleegd was door Al-Qaeda, onder de leiding van Osama Bin Laden. Waar de financiering en verdere hulp voor de aanslagplegers vandaan kwam is echter vooralsnog geheim gebleven. Tot nu toe, want huidig President Biden heeft nieuwe documenten aangevraagd die binnenkort gepubliceerd zullen worden. Deze zullen veel vragen beantwoorden, met name over de rol van Saudi-Arabië bij de aanslag. De Graaf verteld: "Wat men wel verwacht is dat nu eindelijk eens duidelijk wordt welke Saudis die twee kapers hebben begeleid die in San Diego zaten. Kunnen we aan de hand van die personen nog achterhalen of er ook mensen uit de regering bij betrokken waren,  waar kwam dat geld vandaan en is dat inderdaad via de Saudische ambassade gegaan? Dat soort vragen zijn natuurlijk wel heel cruciaal omdat Saudi-Arabië eigenlijk al die tijd uit de wind is gehouden door de regering."

Vragen voor de toekomst

De 'War on Terror' heeft op de korte termijn al heel wat successen geboekt, met name het oppakken van terroristische leiders en daarmee het voorkomen van aanslagen in Amerika en in Europa. Ook zijn de veiligheidsdiensten en overheden van verschillende landen, waaronder ook Nederland, steeds nauwer gaan samenwerken om zoveel mogelijk informatie over mogelijke terroristische aanslagen te vergaren. Dat betekent echter niet dat we zomaar deze oorlog moeten voorzetten. "Ik denk dat het nu tijd is om ook te herzien. Wat is nu de dreiging, heeft de manier waarop wij terrorisme hebben gedefiniëerd en bestreden niet juist ook radicalisering verder aangezwengeld? Is extreem-rechts nou niet een groter probleem? Ik denk dat zo'n moment als nu ook de openheid biedt om even pas op de plaats te nemen" aldus Beatrice de Graaf.