18 maart 2019

Te gast bij De Wereld Draait Door

Beatrice de Graaf duidt schietincident Oktoberplein

Beatrice de Graaf bij De Wereld Draait Door
Beatrice de Graaf bij DWDD

In Utrecht zijn op 18 maart bij het 24 Oktoberplein drie doden gevallen en meerdere mensen gewond geraakt bij een schietincident. De hoofdverdachte, Gökmen Tanis (37), is aangehouden. Vooralsnog wordt rekening gehouden met meerdere scenario's, waaronder een terroristische aanslag. De Utrechtse hoogleraar en terrorisme-expert Beatrice de Graaf zat maandagavond bij DWDD om duiding te geven. Zij gaf aan dat er sprake kan zijn van een combinatie van motieven.

De Graaf gaf een compliment aan de Utrechtse en landelijke diensten voor de aanpak na de schietpartij en sprak over de gebeurtenissen in Utrecht.

Ook gaf ze haar visie op de aanslagen in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Terrorist Brenton Tarrant schoot daar vrijdag 15 maart in twee moskeeën, de Al Noor-moskee en de Linwood-moskee, 49 mensen dood. De Graaf waarschuwt onder meer voor het gevaar van een spiraal van geweld.

Bekijk hier het hele item met Beatrice de Graaf in De Wereld Draait Door.

Update 20 maart: Beatrice de Graaf staat ook met een groot ingezonden artikel in NRC, over hetzelfde onderwerp. 'In situaties van stress snakken we naar eenduidigheid, maar goede informatievoorziening rond een aanslag mag verwarring vergroten', schrijft ze. 'Dat maakt ons uiteindelijk weerbaarder.' Het hele stuk lees je hier.