13 december 2018

Beatrice de Graaf blikt terug op het afgelopen jaar van Rusland

© iStockphoto.com/FerhatMatt

Afgelopen week was prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) te gast bij De Wereld Draait Door om terug te blikken op het afgelopen jaar van Rusland. Zij sprak hier onder andere over de populariteit van Poetin en de kans op een 'Nieuwe Koude Oorlog'.

Met de populariteit van Poetin gaat het helemaal niet zo goed, stelt De Graaf. Dit is dan ook de reden dat hij veel werk maakt van demonstratief krachtvertoon naar het buitenland toe. Door de focus op bijvoorbeeld nieuwe kruisraketten te leggen, probeert hij de media af te leiden van de zaken waar het echt om gaat: de grote problematiek in Rusland zelf. Poetin gaf in de troonrede aan dat Rusland een toonaangevende mogendheid met een groot handels- en militair potentieel is. Maar wanneer het om de levenskwaliteit van de bevolking gaat, heeft Rusland zijn niveau nog niet bereikt. Het grootste gevaar van Rusland is niet dat iemand het land binnenvalt en vernietigt, de echte vijand is de achterstand.

Nieuwe Koude Oorlog

Voor een nieuwe Koude Oorlog is De Graaf niet bang. Destijds waren er twee evenwichtige machtsblokken, daar is momenteel geen sprake van. Bovendien heeft Poetin het buitenland en de investeringen vanuit het Westen hard nodig. Zo is hij momenteel alweer met Merkel en Macron aan het onderhandelen. Daarmee is het gevaar echter niet helemaal geweken. De Graaf wijst op het instabiele evenwicht tussen Europa en Rusland, dat is misschien nog wel gevaarlijker dan een Koude Oorlog.

Beatrice de Graaf

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: Milette Raats

Beatrice de Graaf is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.