5 november 2019

Arthur Weststeijn bij BNR Nieuwsradio over de maffia

© iStockphoto.com

Afgelopen week was dr. Arthur Weststeijn (Talen, Literatuur en Communicatie) te gast in de 'Ask me Anything'-podcast van BNR Nieuwsradio om mee te praten over vragen als: de maffia, wie zijn dat eigenlijk? Wat stelt de maffia vandaag de dag voor en wie zijn er lid van? En wat is het verschil tussen de Nederlandse en Italiaanse maffia?

Dr. Arthur Weststeijn
Dr. Arthur Weststeijn

Het onderwerp werd aangesneden naar aanleiding van de start van een proces in Zuid-Italië tegen de maffiagroep 'ndrangheta'. Het algemene beeld van de maffia, zowel in politieke discussies als bijvoorbeeld films, is vaak extreem negatief, maar zitten er ook positieve kanten aan het bestaan ervan? Weststeijn: "Die maffia bestaat in Italië al zo lang juist omdat de staat daar heel zwak staat, dus die maffia springt in dat vacuüm en zorgt voor een parallelle organisatie die inderdaad wel degelijk voor bepaalde burgers gunstige uitkomsten kan hebben." Ondanks dat is volgens de gasten van de podcast de realiteit een stuk ellendiger dan vaak wordt gedacht.

Deze ellende wordt specifiek geplaatst in Italië, maar ook in Nederland is de maffia actief en bloeiend. "Je ziet wel dat nu in Italië die situatie dus veel ernstiger is en het dreigt wel [...] ook in Nederland te kunnen gaan gebeuren, als niet binnen afzienbare tijd de overheid veel sterker gaat ingrijpen, om inderdaad die wisselwerking tussen onder- en bovenwereld door te breken en af te snijden." De overheid moet ingrijpen en daarnaast haar verantwoordelijkheid nemen. "Je zou kunnen zeggen: Nederland speelt juist daarom een kwalijke rol in het geheel, omdat Nederland natuurlijk eigenlijk een soort van belastingparadijs is waar juist ook heel bewust vanuit de overheid heel veel van die finaciële stromen niet heel duidelijk gecontroleerd worden." Voorzichtigheid en een grondige aanpak is dus geboden.