3 december 2019

Arend-Jan Boekestijn in het NRC over Ongehoord Nederland

© iStockphoto.com

Deze week werd de omroep Ongehoord Nederland (ON) gelanceerd, die het 'echte verhaal' van 'echt Nederland' moet gaan verkondigen. Drs. Arend-Jan Boekestijn (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) discussieerde met Eric C. Hendriks in het NRC over de stelling "Ongehoord Nederland is een welkome aanvulling voor de publieke omroep."

Drs. Arend-Jan Boekestijn
Drs. Arend-Jan Boekestijn

Ideologische verstoring

Waar sommigen de waarde van ON zien in de pluralisering van het medialandschap, heeft Boekestijn er weinig vertrouwen in. "Ideologische verstoring is prachtig, maar dat vereist hoor en wederhoor en spannende debatten tussen mensen wier opvattingen botsen. De ellende is dat ON weer de zoveelste bubbel is waar gelijkgestemden zich in hun eigen gelijk gaan wentelen." Volgens hem wordt het vinden van een politiek compromis een stuk moeilijker wanneer het debat vooral draait om het "demoniseren van de tegenstander".

Vrijheid van meningsuiting

Boekestijn waakt vooral voor het rechts populisme van ON. "Liberalen in de negentiende eeuw interesseerden zich nog voor volksverheffing, maar de surfplankliberalen verschuilen zich achter de vrijheid van meningsuiting." Dit zorgt er onder andere voor dat objectiviteit een wankel concept wordt. "Mensen vinden de boodschap dat de elite corrupt is en het volk zuiver zo overtuigend, dat feiten die daarmee in tegenspraak zijn niet door het filter komen." Boekestijn's mening is dus duidelijk: wat hem betreft is ON géén welkome aanvulling op de publieke omroep.