Angst voor 'arabisering' in Turkije: "Het wordt steeds erger"

Ali Aljasem in De Kanttekening

Istanbul, Turkije © iStockphoto.com/damircudic
Istanbul, Turkije © iStockphoto.com/damircudic

In Turkije gaat een YouTube-video getiteld 'Stille Invasie' viraal op sociale media. De makers schetsen een beeld van een Turkije in 2043, waarin Turkse burgers in achterbuurten worden achtervolgd door Syriërs. Volgens promovendus Conflict Studies Ali Aljasem heerst deze angst voor de 'arabisering' van Turkije al veel langer.

Kloof

Aljasem vluchtte zelf uit Syrië en verbleef van 2014 tot 2015 in Turkije voordat hij naar Europa kwam. Hij maakte het racisme tegenover Arabische vluchtelingen zelf mee. "En het wordt steeds erger", zegt hij. "Natuurlijk was er altijd al een kloof tussen het ontvangende land Turkije en de Syriërs. Maar de haat was toen niet zo openlijk en mainstream als nu."

Dat het zover is gekomen is niet verrassend volgens Aljasem. "Dit is het fysieke gevolg van jarenlange populistische retoriek. En de Turkse staat laat het gebeuren."

De opkomst van het populisme zorgt niet alleen in Turkije voor problemen. "Dit doembeeld is een populistische ziekte die de hele wereld beheerst. Mensen worden doelbewust gemobiliseerd en andere mensen gedemoniseerd", legt Aljasem uit. Dat het populisme voet aan de grond krijgt in Turkije komt volgens Aljasem deels doordat de Turkse president Erdogan het nationalisme al langer voorop zet.

Structureel Probleem

Alhoewel president Erdogan ook blaam treft, komt het niet alleen op hem aan. "Zolang dictator Assad in Damascus zetelt is er geen verbetering in zicht. Maar we moeten niet vergeten dat de Europeanen medeplichtig zijn bij de Syrische situatie in Turkije", zegt Aljasem. "De Turkije-deal van maart 2016 is het keerpunt." Toen werden de grenzen gesloten en sindsdien vinden er aan beide kanten van de grens dag in dag uit schendingen plaats.

Zo neemt het geweld toe en wordt het gevaar alleen maar erger. Aljasem: "De grenswachten in Turkije schieten om te doden aan de Syrische grens; ze vuren niet eens waarschuwingsschoten. Turkije is een NAVO-land en kan dit allemaal doen met Europees geld. Het is een structureel probleem."

Meer informatie
Lees het hele artikel