Allemaal wonderen

Wonderverhalen © iStockphoto.com
Wonderverhalen © iStockphoto.com

Bestaan wonderen? De meningen zijn erover verdeeld. Prof. dr. Anne-Marie Korte (Filosofie en Religiewetenschap) verzamelde meer dan tweeduizend wonderverhalen en onderwierp ze aan een grondige analyse, waarover ze in De Gelderlander vertelt.

Prof. dr. Anne-Marie Korte
Prof. dr. Anne-Marie Korte

Wonderverhalen

De wonderverhalen zijn afkomstig uit ingezonden brieven aan het tv-programma Wonderen en vormen mede de inspiratie voor de tentoonstelling Allemaal Wonderen die binnenkort opent in Museum Catharijneconvent. Korte verdeelde de enorme hoeveelheid verhalen in drie categorieën: niet-religieuze wonderverhalen (zo'n 15% van alle verhalen), klassiek-religieuze wonderverhalen (20%) en eigentijds-religieuze wonderverhalen (65%). In de eerste groep speelt religie geen rol, terwijl het in de tweede groep juist draait om een rotsvast vertrouwen in God of Maria bij behoefte aan genezing of hulp. Korte vindt de laatste groep het meest interessant: "De religieuze betekenis die [mensen] aan het verhaal geven, heeft meer te maken met hun eigen levensgeschiedenis en met hun eigen geloofwaardigheid dan met religieuze leerstellingen of voorschriften". Deze verhalen vertellen ons iets over de rol van religie in onze tijd.

De moeite waard

Wat hebben deze groepen met elkaar gemeen? "Typerend voor wonderverhalen is de uitzichtloze of levensbedreigende situatie, waarin de mensen verkeren. De kans op redding of een oplossing lijkt helemaal verdwenen. En dan komt als een wonder de oplossing op een onverwachte manier," zegt Korte. Volgens haar komen zulke ervaringen vaker voor dan we denken. De verhalen die eruit voortkomen dragen een positieve boodschap: "Het leven is de moeite waard".