Afrika omarmt omstreden Huawei-technologie

Arthur Gwagwa bij DW

Cyberaanval © iStockphoto.com/solarseven
© iStockphoto.com/solarseven

Huawei, dat op het noordelijk halfrond wordt gemeden vanwege privacy- en veiligheidskwesties, is een koploper in Afrika. Onderzoeker Filosofie en ethiek van opkomende technologieën Arthur Gwagwa legt bij Deutsche Welle uit waarom het omstreden bedrijf daar zo populair is.

Nieuwe technologie

Huawei kan invloed hebben op de veiligheid van een land, door militaire of andere gevoelige informatie bloot te stellen aan diefstal, zegt Gwagwa, die zich als advocaat in Zimbabwe specialiseerde op dit gebied. Maar dat niet alleen. "Het bedrijf heeft ook apparatuur die, soms denk ik onzorgvuldig, is vervaardigd, die kwetsbaarheden voor cyberaanvallen voor militaire en industriële spionage mogelijk maakt." Ook beschrijft hij sommige regeringen als naïef: "De kwestie van digitale buitenlandse inmenging is een nieuw fenomeen dat veel Afrikanen, vooral de leiders, niet echt begrijpen omdat de digitale sfeer niet tastbaar is."

Digitale zijderoute

De apparaten van Huawei bevatten in China bij wet verplichte censuur- en afluistersoftware. Dit maakt de Huawei-componenten aantrekkelijk voor sommige regeringen, zegt Gwagwa: "Autoritaire Afrikaanse regeringen zien het voordeel van aangepaste censuurmechanismen in de Huawei-infrastructuur. Ze kunnen de kwetsbaarheid van de Chinese apparatuur gebruiken voor surveillance en andere kwaadaardige doeleinden om hun politieke macht te behouden." 

De macht van Huawei in Afrika plaatst het bedrijf in een gunstige positie om de volgende generaties technologie te leveren. Daarom wil Gwagwa dat het Afrikaanse maatschappelijk middenveld erop toeziet dat "een Chinese digitale zijderoute, die van invloed zal zijn op de komende generaties, wordt ontwikkeld met inachtneming van de mensenrechten."