6 mei 2019

500ste sterfdag van Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci. Foto Wikimedia Commons
Leonardo da Vinci. Foto Wikimedia Commons

Afgelopen week sprak prof. dr. Michael Kwakkelstein (Kunstgeschiedenis) bij de Volkskrant (1 mei), BBC (2 mei), NOS Radio 1 (2 mei), de Standaard (2 mei), het Reformatorisch Dagblad (6 mei), de Kijk (mei) en de Quest (mei) over de 500ste sterfdag van Leonardo da Vinci.

De fascinatie voor Da Vinci is nog steeds enorm. Dat komt omdat hij het beeld oproept van een universeel genie, meent Kwakkelstein (NOS Radio 1). Da Vinci was een veelzijdige kunstenaar die tekende, schilderde, beeldhouwde en tevens de plaats van de mens in de schepping probeerde te begrijpen. "Een visionaire uitvinder die zijn tijd ver vooruit was", stelt Kwakkelstein (NOS Radio 1).

Een visionaire uitvinder die zijn tijd ver vooruit was
Prof. dr. Michael Kwakkelstein
Prof. dr. Michael Kwakkelstein
Prof. dr. Michael Kwakkelstein

Nieuwsgierigheid

Da Vinci bezat een oneindige nieuwsgierigheid. Dit leidde ertoe dat hij, voordat hij aan een schilderij begon, eerst de materie van zijn onderwerp volledig wilde bevatten. Als Da Vinci bijvoorbeeld een mens afbeeldde, wilde hij eerst de anatomie van de mens volledig begrijpen.

Giorgio Vasari

De vele interesses van Da Vinci zorgden ervoor dat hij door de 16e -eeuwse biograaf Giorgio Vasari werd gezien als een genie met gebreken. Hij kon geweldig schilderen, maar hield zich bezig met merkwaardige liefhebberijen. Toen er aan het eind van de 18e eeuw nieuwe manuscripten van Da Vinci werden ontdekt, werd het onderzoekers pas echt duidelijk wat voor genie Da Vinci was.