8 juli 2019

Eleni Braat en Pepijn Corduwener in Clingendael Spectator

1989: Het einde van de geschiedenis?

Val van de Berlijnse Muur (1989). Bron: Wikimedia Commons
Val van de Berlijnse Muur (1989). Bron: Wikimedia Commons

De komende weken treden dr. Eleni Braat (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) en dr. Pepijn Corduwener (Politieke Geschiedenis) op als gastredacteuren van Clingendael Spectator en begeleiden de zevendelige serie '30 jaar na de val van de Muur: de erfenis', waarin de vraag centraal staat wat is uitgekomen van de optimistische verwachtingen direct na het einde van de Koude Oorlog in 1989. 

Op 9 november dit jaar is het dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Maar in plaats van het idee van het 'Einde van de Geschiedenis' waarin democratie, liberalisme en kapitalisme zegenvierden, twijfelen vandaag steeds meer mensen aan de toekomst van het Westerse politieke en economische model. Braat en Corduwener onderzoeken in hun serie waarom dat zo is. 

openingsbijdrage

In de openingsbijdrage '1989: Het einde of de versnelling van de geschiedenis?' verklaren Braat en Corduwener waarom het Westers model na 1989 geen teken van Westerse overheersing was, en ook geen universeel antwoord op het ‘einde van de geschiedenis’. In de volgende bijdrage zullen de hedendaagse verschillen tussen Oost- en West-Duitsland (politiek, sociaal en economisch) worden verklaard vanuit het economisch beleid na de eenwording.