11 oktober 2019

Spin-off van Utrechts promotieonderzoek

Blauwe Batterij op nr. 33 in Duurzame 100

De Blauwe Batterij of Ondergrondse Pomp Accumulatie Centrale (OPAC), een idee van Jan Huynen, staat dit jaar op de 33e plaats in de Duurzame 100 van Trouw. Huynen promoveerde vorig jaar op zijn onderzoek naar een ondergrondse energiebuffer bestaande uit een hoog- en een laaggelegen waterreservoir en daartussen een elektriciteitscentrale. Is er elektriciteit nodig, dan stroomt water uit het bovenste reservoir via een turbine/generator naar beneden. Is er elektriciteit teveel (bijvoorbeeld als het ´s nachts hard waait), dan pomp je het water weer omhoog.

Met de ontwikkeling en realisatie van de OPAC is een bedrag van bijna 2 miljard euro gemoeid. De initiatiefnemers, verenigd in de ontwikkelingsmaatschappij O-PAC, zijn druk doende investeerders te vinden. Daarnaast zijn ze nog op zoek naar een geschikte locatie onder de Zuid-Limburgse heuvels. Organisatieadviesbureau Berenschot rekende de plannen van O-PAC door en concludeerde dat de ondergrondse centrale in 2030 kostendekkend kan zijn.

Ranglijst

De Duurzame 100 is een jaarlijkse ranglijst met de ‘groenste denkers en doeners’ in Nederland, gepubliceerd door dagblad Trouw. Anders dan in vorige jaren bestaat de lijst nu uit initiatieven van onderop.