Wegen naar NL2100

De ruimtelijke toekomst van Nederland staat weer op de politieke agenda. Maar wat zijn de grootste thema’s en wat zijn de vitale benaderingen van een nieuw planologisch denken? In Atelier Wegen naar NL2100 hebben onderzoekers van de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht, en goed ingevoerde ontwerpers de ruimtelijke toekomst van Nederland verkend op zes domeinen. Dit initiatief was een samenwerking met Vereniging Deltametropool.
- Water & klimaatadaptatie (Marjolijn Haasnoot en Anne Loes Nilissen)
- Ecologie / natuur (Martin Wassen en Maike van Stiphout)
- Verstedelijking (& mobiliteit) (Reimar von Meding)
- Landbouw (Jerry van Dijk en Rens Wijnakker)
- Energie (Sanne Akerboom en Boris Hocks)
- Industrie, economische systemen (Marco Vermeulen)
Een belangrijke doelstelling van Atelier NL2100 was om tot een integrale analyse te komen, niet alleen in ruimte (waar landen al die ruimteclaims?), maar ook in tijd (wanneer wordt wat belangrijk, en welke keuzes zijn onomkeerbaar?). Onze nadruk ligt daarmee op een koppeling tussen diepe vakinhoudelijke kennis, ontwerpideeën en planologische afwegingen. Daarnaast bestuderen we hoe we het vinden van de wegen naar die ruimtelijke toekomst van Nederland maatschappelijke en politiek-bestuurlijk kunnen voorstellen.
Publicaties
Een planologie van de lange termijn
Op woensdag 16 maart vond de boekpresentatie van stadsessay Verantwoordelijk voor de Toekomst plaats tijdens de mini-conferentie Een agenda voor een planologie van de lange termijn. Het essay van Peter Pelzer verscheen in november 2021 bij TrancityxValiz en is open access beschikbaar.
Research team
- Professor
- Assistant Professor