IMAU in the media 2017

Interviews and Media Attention

Stranden Spitsbergen bezaaid met plastic, Spiegel Online, december 2017

De Spiegel Online haalt onderzoek aan van Erik van Sebille (IMAU, dept. Natuurkunde), in een verhaal over recent onderzoek waaruit blijkt dat ook de stranden van het afgelegen Spitsbergen bezaaid zijn met plastic.

Veroorzaakt een vulkaan het afbreken van ijsbergen Antarctica? NUcheckt, 22 nov. 2017

NU.nl checkt dagelijks een bericht dat op Facebook rondgaat. Voor het bericht ‘Het afbreken van ijsbergen op Antarctica is het gevolg van een vulkaan’, gingen ze onder meer te rade bij Michiel van den Broeke (Natuurkunde).

Muziek ontmoet wetenschap in 'Music by Oceans', diverse media, oktober 2017

Componist Stef Veldhuis maakte composities op basis van data verzameld voor oceaanonderzoek door onder meer Oceanografen Erik van Sebille en Will de Ruijter (IMAU, Universiteit Utrecht). De uitvoering hiervan door een strijkkwartet, Music by Oceans, was een uitverkocht succes. Bovendien leidde die tot een artikel in de Volkskrant en radioreportages bij Nieuws en Co, Nooit meer Slapen en Vroege Vogels.

'De gevolgen van orkanen zullen alleen maar groter zijn', Nieuwsuur, 6 september 2017

Weerman en IMAU-onderzoeker Peter Kuipers Munneke zat aan tafel bij Nieuwsuur (vanaf 19:09’) om uit te leggen of er een relatie is tussen klimaatverandering en de recente orkanen en bosbranden wereldwijd. Het interview met Peter Kuipers Munneke resulteerde ook in een artikel van Nieuwsuur.

Nederlandse kennisinstellingen gaan overheden adviseren: 'Betere wapens tegen klimaatverandering nodig', de Volkskrant, 31 augustus 2017

Veertien Nederlandse kennisinstellingen gaan wereldwijd overheden en bedrijven adviseren hoe ze weerbaarder kunnen worden tegen de gevolgen van klimaatverandering. Met een bijdrage van Professor Guus Velders in de Volkskrant.

Dooiende permafrost: een reis naar het einde van de wereld, NOS buitenland en NPO radio 2, 30 augustus 2017

Weerman en IMAU-onderzoeker Peter Kuipers Munneke (Natuurkunde) deed voor de NOS ter plaatse verslag van de ontdooiende permafrost in Canada en de consequenties die dat heeft voor de opwarming van de aarde. Hij vertelde daarover bij NPO radio 2 in het programma Gijs 2.0.

Bergbeklimmers onder het ijs vandaan: Alpen geven hun geheimen prijs, NOS, 25 augustus 2017

De Europese gletsjers worden steeds kleiner. Door het veranderende klimaat ligt de smeltgrens van gletsjers op de berg hoger, en laat het ijs dus meer van zijn geheimen zien. Een artikel van de NOS met een bijdrage van hoogleraar Polaire Meteorologie Michiel van den Broeke.

Waarom deze zomer zo veel bossen branden, NOS, 13 augustus 2017

Portugal, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Italië, Montenegro, Kroatië, Bosnië en ook Nederland. Allemaal landen die dit jaar last hadden van bosbranden. Sinds twee weken zijn het er zelfs fors meer dan de jaren hiervoor. Hoe kan dat?

Er zijn verschillende factoren die daar invloed op hebben. IMAU onderzoeker en weerman Peter Kuipers Munneke legt in een item van de NOS uit hoe dat precies zit.

Kijken in de zeespiegel - het lot van de oceaan, De Groene Amsterdammer, 10 augustus 2017

Lange tijd leek het ondenkbaar dat de nietige mens de oneindige oceaan kon beschadigen. Inmiddels weten we beter. Overbevissing, verzuring, opwarming, vervuiling. 'De oceaan krijgt van alle kanten klappen', schrijft De Groene Amsterdammer. Met een bijdrage van IMAU Oceanograaf Erik van Sebille.

A new floating garbage patch discovered in the South Pacific, The Mercury News, August 3 2017

Rather than plastic bottles and bags, this patch, larger than the state of Texas, is made of billions of tiny particles, reports The Mercury News (California). This finding could prove extremely valuable to scientists who study plastic distribution in the worlds oceans. One of them is Utrecht University oceanographer Erik van Sebille, and he has just started an extensive project to track the movement of plastic trash across the open seas.

Zo willen wetenschappers het smelten van gletsjers tegengaan, de Volkskrant, 15 juli 2017

Als skipistes onvoldoende besneeuwd zijn, bieden sneeuwkanonnen tijdelijk uitkomst. Nu hopen wetenschappers van de Universiteit Utrecht met een soortgelijke methode complete gletsjers in de Alpen te redden - voor de lange termijn. UU hoogleraar meteorologie Hans Oerlemans vertelt de Volkskrant over het reddingsplan dat hij en andere onderzoekers hebben bedacht voor de Zwitserse Morteratsch-gletsjer.

Afbreken ijsplaat dient als model voor rest van Antarctica, NOS Nieuwsuur, en diverse andere media, 12 juli 2017

In het noordwesten van Antarctica is een van de grootste ijsschollen ooit afgebroken van het continent. Het gaat om een berg met een oppervlakte van 5800 vierkante kilometer. In de Nieuwsuur studio licht Hoogleraar Polaire Meteorologie Michiel van den broeke de betekenis van het afbreken van deze ijsplaat toe. Hij sprak met diverse andere media, waaronder de Vlaamse krant De Morgen.

De afbraak van ijsplaat Larsen C op Antarctica, NOS Met het Oog op Morgen, 12 juli 2017

Er liep een grote scheur over ijsplaat Larsen C en die heeft nu geleid tot een definitieve breuk. Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht, legt in Met het Ook op Morgen uit wat het effect is van deze breuk.

Gigantische ijsberg Antartica nu echt afgebroken, De volkskrant, Het Parool, Trouw, NRC, 12-13 juli 2017

Een gigantische ijsberg is van het ijsplateau in Antartica afgebroken. De ijsmassa, die twee keer zo groot is als de oppervlakte van Luxemburg, stond al een tijdje op afbreken en drijft nu naar het noorden. De Volkskrant, Het Parool en Trouw vroegen IMAU-onderzoeker Roderik van de Wal om een toelichting. Het NRC sprak met IMAU-onderzoeker Jan Lenaerts.

IJsplaat Larsen C op Antarctica dreigt af te breken, EenVandaag Buitenland, 9 juni 2017

Wetenschappers verwachten dat de komende weken een enorm stuk ijs zich van de zuidpool losmaakt. Een nieuw teken dat de klimaatverandering nu ook meer en meer aan de steenkoude zuidpool begint te knagen. EenVandaag maakte een item met hoogleraar Polaire Meteorologie Michiel van den Broeke, waarin hij uitleg geeft over de betekenis van het afbreken van de ijsplaat.

Plan to regrow receding Swiss glacier by blowing artificial snow, New Scientist, 1-2 May 2017

Since 1860, the Morteratsch glacier, situated close to St Moritz in Switzerland has retreated over a distance of 2700 m. Prof. Hans Oerlemans tells the New Scientist about the large-scale attempt to rescue the glacier.

Veel Europees plastic in Noordelijke IJszee, diverse media, 19-21 april 2017

In de Noordelijke IJszee bevindt zich verrassend veel plasticafval, zeker in vergelijking met het lage inwoneraantal van het gebied, ontdekten de auteurs van een publicatie in Science Advances, waaronder Oceanograaf Erik van Sebille (IMAU). Het plastic dat daar terechtkomt, blijkt afkomstig te zijn uit Europa en de VS. Dit onderzoek leidde tot veel media-aandacht: de Volkskrant, NRC, NRC-next, het Parool, Trouw, Elsevier, News Press.

Wetenschapper Guus Velders in Time-top-100 invloedrijkste personen ter wereld, diverse media, 20 april 2017

TIME Magazine heeft bijzonder hoogleraar Guus Velders (IMAU) verkozen tot één van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld. NRC, Elsevier, AD en NU.nl, berichten over deze bijzondere erkenning die hij krijgt voor het leggen van de wetenschappelijke basis onder het wereldwijde klimaatakkoord dat in oktober 2016 werd gesloten in Kigali, Rwanda.

Nieuwe supercomputer: vier pizzadozen hoog met kracht van tienduizend laptops, diverse media, 5-12 april 2017

Een nieuwe supercomputer met de afmetingen van vier pizzadozen haalde verschillende (online) media, zoals het Nederlands Dagblad, de Volkskrant en de Space Daily. Vanuit de Universiteit Utrecht zijn Henk Dijkstra en Gerard Barkema (Natuurkunde) en Rob Bisseling (Wiskunde) betrokken.

De Morteratsch-gletsjer: hier is klimaatverandering al zichtbaar, Scientias.nl, 9 april 2017

Hans Oerlemans, hoogleraar meteorologie aan de Universiteit Utrecht, doet al sinds 1995 onderzoek naar de Morteratsch-gletsjer. De gletsjer begon zich rond 1860 terug te trekken en wordt per jaar gemiddeld 20 meter korter. De laatste jaren gaat het echter harder. Oerlemans vertelt Scientias.nl over het reddingsplan dat hij en andere onderzoekers hebben bedacht voor de Morteratsch-gletsjer.

Guus Velders bijzonder hoogleraar Luchtkwaliteit en klimaatinteracties aan de Universiteit Utrecht, Groene Ruimte, 5 april 2017

Guus Velders van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft een toelichting op zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar 'Luchtkwaliteit en klimaatinteracties' aan het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht (IMAU) van de Universiteit Utrecht, Groene Ruimte.

1997 was ‘tipping point’ for ice caps around Greenland’s edges, diverse media, 31 maart - 8 April 2017

The natural resilience of Greenland’s smaller ice caps ‘broke down’ around 1997, causing a rapid increase in their rate of decline. Around 1997 the ice caps’ deep snow cover became saturated with refrozen meltwater, breaking down that mechanism and causing mass loss acceleration – an effect that is irreversible. That is the conclusion of a study led by researchers from Utrecht University and published in Nature Communications on Friday 31st March. This publication received national and international media attention: de Volkskrant, TrouwNOSReformatorisch Dagblad, NU.nl, Scientias.nl, RTV nieuws, De Telegraaf, De Standaard, Eurasia Review, Een vandaag, Space daily, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Schweizerische Depeschenagentur AG, US Fed News. View the website.

Groenland: hier is klimaatverandering al zichtbaar, Scientias.nl, 26 maart 2017

Herhaaldelijk reisde Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht, af naar Groenland. De Groenlandse ijskap smelt. Van den Broeke vertelt wat de oorzaken en gevolgen zijn op Scientias.nl.

Hoe meet je de zeespiegelstijging? MEMO kennislink, 22 maart 2017

Klimaatwetenschappers zijn het eens: de zeespiegel stijgt snel, dat zal nog lange tijd doorgaan, en het komt vooral door de mens. Glacioloog Roderik van de Wal van de Universiteit Utrecht kijkt naar het verleden en de toekomst in MEMO kennislink.

Niet alleen mens doet ijs smelten, de Volkskrant, 14 maart 2017

Amerikaanse onderzoekers zien ook een natuurlijke oorzaak voor de opwarming van de Noordpool. Poolijsonderzoeker Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht reageert in de Volkskrant.

Stuk ijs zo groot als Gelderland dreigt af te breken van Antarctica, RTL nieuws, 9 januari 2017

Een enorm stuk ijs dreigt af te breken van Antarctica. Het gaat om een plaat met de oppervlakte van zo'n 5000 vierkante kilometer. Hoe kan het dat zo'n enorm stuk ijs losraakt en wat zijn de gevolgen? RTL nieuws vroeg het aan poolonderzoeker Jan Lenaerts van de Universiteit Utrecht.

Gigantische barst in ijsplaat op Antarctica: wat nu? NOS, 6 januari 2017

Er dreigt een ijsberg af te breken van Antarctica, bericht de NOS. Het gaat om een ijsplaat, Larsen C, op het noordelijke schiereiland van Antarctica. In die ijsplaat zit een barst, en die barst is nu zo groot dat een deel van de plaat dreigt af te breken. Michiel van den Broeke legt uit wat de gevolgen zijn.