IMAU in the media

Herstel gat in de ozonlaag vertraagd door illegale Chinese productie, de Volkskrant e.a. media, juli 2018

Volkskrant, NRC en Nieuws en Co vroegen Guus Velders (Natuurkunde) om een toelichting op de ontknoping van de whodunnit rond de verboden stof cfk-11. In het Montreal Protocol ter bescherming van de ozonlaag is afgesproken cfk’s niet meer te gebruiken. Wetenschappers constateerden echter dat de concentratie van cfk-11 veel minder afnam dan zou moeten. En voor degenen die het Spaans beheersen: lees vooral ook dit interview in de Expansión!

Giga ijsberg dobbert honkvast rond, de Volkskrant, 11 juli 2018

Een ijsschots groter dan de provincies Zuid- en Noord-Holland samen brak een jaar geleden af van Antarctica. Wat is er sindsdien gebeurd met die gigantische ijsmassa? Nou, eigenlijk opvallend weinig. Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht, licht dit toe in de Volkskrant.

IJs op Antarctica smelt mogelijk toch iets minder snel dan gedacht, de Volkskrant, 21 juni 2018

De ijskap van West-Antarctica is mogelijk beter bestand tegen klimaatverandering dan gedacht, berichtte de Volkskrant naar aanleiding van een publicatie in Science. “Een schoolvoorbeeld van klassiek, hoogstaand onderzoek”, aldus Michiel van den Broeke hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht.

 

 

Het ijs op Antarctica smelt steeds sneller, diverse media, juni 2018

Het ijs op Antarctica smelt steeds sneller, blijkt uit een grote internationale studie met bijdragen van Utrechtse onderzoekers onder leiding van Michiel van den Broeke (IMAU, dept. Natuurkunde). Het Jeugdjournaal had de primeur, direct gevolgd door de NOS Journaals.

Trouw en NRC – met een follow up - brachten het nieuws groot op de voorpagina en ook alle andere landelijke en de meeste regionale kranten ruimden er (veel) kolommen voor in. Zo pakte het AD uit met een dubbele pagina. Zie ook: Volkskrant, Parool, Reformatorisch Dagblad, De Limburger, Scientias. Daarnaast kreeg het nieuws internationaal veel aandacht, met Michiel van den Broeke onder meer in de Britse New Scientist, The Independent en de DailyMail.

Ook IMAU-collega en NOS-weerman Peter Kuipers Munneke (Natuurkunde) gaf in het NOS Journaal een toelichting. Bovendien zat hij aan tafel bij Jinek om de studie toe te lichten.

Plastic­soep bedreigt de vakantie, AD en andere media, juni 2018

Geen zee is zo vervuild met plastic als de Middellandse Zee, meldde het WNF. Het AD sprak hierover met Erik van Sebille (Natuurkunde). Het Dagblad van het Noorden kwam bij hem uit voor een bericht onder de kop ‘Wie stopt de plastic plaag?’, dat werd overgenomen door verschillende andere regionale kranten.

Weatherwatch: ​why does Antarctic ice melt in the depths of winter?, The Guardian en andere media, mei 2018

Het persbericht over de publicatie in Geophysical Research Letters van Peter Kuipers Munneke (IMAU, dept. Natuurkunde) en collega’s, werd opgepikt door The Guardian en Scientias. Daarnaast leverde het een interview op bij BNR Wetenschap.

‘Uw airco blaast koud én warm’, De Tijd, 12 mei 2018

Het Vlaamse Knack deed een factcheck over de tweet ‘Eén boom heeft met dit weer een koelvermogen van 20-30 kilowatt, dat komt overeen met ongeveer 10 aircotoestellen’. Voor de relevantie ervan verwijzen zij naar uitspraken die Guus Velders (Natuurkunde) onlangs deed in de Vlaamse zakenkrant De Tijd, onder de mooie kop ‘Uw airco blaast koud én warm’.

klimaatwetenschapper Guus Velders over de onhaalbaarheid van onze klimaatdoelstellingen, Studio Energie, mei 2018

Studio Energie sprak uitgebreid met Guus Velders (IMAU, dept. Natuurkunde) over de vraag: gaat Nederland de klimaatdoelstellingen in 2020 en 2030 halen? 

WHO: Jaarlijks 7 miljoen doden door vuile lucht, Reformatisch Dagblad en Radio 1 Journaal, mei 2018

Guus Velders (IMAU, dept. Natuurkunde) geeft in het Reformatorisch Dagblad en het Radio 1 Journaal (vanaf 2:54’) een toelichting op het nieuws dat wereldwijd jaarlijks 7 miljoen mensen overlijden door luchtverontreiniging.

Geheimzinnige uitstoot van verboden cfk tast ozonlaag aan, de Volkskrant en Nieuws en Co, mei 2018

Guus Velders (IMAU, dept. Natuurkunde) legde in de Volkskrant en bij Nieuws en Co uit wat de relevantie is van een Nature-publicatie waaruit blijkt dat de concentratie van het verboden CFK-11 in de atmosfeer is toegenomen.

Waarom weer-apps het noodweer zo moeilijk konden voorspellen, Trouw, Parool, mei 2018

Hagelstenen als kiezelstenen vielen er eind mei in Utrecht, maar de buien waren uiterst lokaal. In Trouw en het Parool legde Arnout van Delden (IMAU, dept. Natuurkunde) uit wat het voorspellen lastig maakt.

Lucht- verfrisser, Volkskrant en andere media, 14 april 2018 (N.a.v. oratie Guus Velders)

De oratie van Guus Velders (Natuurkunde) was aanleiding voor een mooi interview in de Volkskrant en een podcast-interview door BNR Wetenschap. Naar aanleiding van zijn oratie ook nog een mooi interview met hem in De Twentsche Courant Tubantia. Lees ook het persbericht.

De ijskappen smelten steeds sneller. Hoe houden we gletsjers op hun plek?, Trouw, 2 april 2018

In Trouw een artikel over een oproep van vier glaciologen in Nature, die een maatschappelijk debat willen over het al dan niet nemen van maatregelen om ijskappen te behouden. Roderik van de Wal (IMAU, dept. Natuurkunde) is kritisch.

Plastic patch in Pacific Ocean growing rapidly, study shows, BBC News, Parool, maart 2018

BBC News en het Parool vroegen Erik van Sebille (Natuurkunde) om een toelichting op internationaal onderzoek waaruit blijkt dat de hoeveelheid plastic afval in de Grote Oceaan snel toeneemt.

Afscheid van het ijs, Groene Amsterdammer, maart 2018

‘Afscheid van het ijs’, kopte de Groene Amsterdammer boven een artikel over de hittegolf in het Arctisch gebied. Het is de vertaling van het recent verschenen ‘A Farewell to Ice’ van de gerenommeerde Britse glacioloog Peter Wadhams. Met een toelichting door Michiel van den Broeke (IMAU, dept. Natuurkunde).

Doorbraak in discussie over recente toename methaan in atmosfeer, Nieuws en Co, februari 2018

Sander Houweling (IMAU, dept. Natuurkunde) werd door het radioprogramma Nieuws en Co geïnterviewd over de doorbraak in de discussie over de recente toename van methaan in de atmosfeer. Het Nederlands-Amerikaanse onderzoeksteam publiceerde hierover in Nature Communications.

Fact-checker uitspraak van Donald Trump,ijskappen hebben een recordniveau hebben bereikt, NRC, februari 2018

Michiel van den Broeke (Natuurkunde) was voor NRC fact-checker van de uitspraak van Donald Trump dat de ijskappen een recordniveau hebben bereikt.

Zeespiegel langs de Nederlandse kust breekt record, Volkskrant, februari 2018

De Volkskrant berichtte dat de zeespiegel langs de Nederlandse kust in 2017 het record uit 2007 verbrak met +2 centimeter. Sybren Drijfhout (IMAU, dept. Natuurkunde) licht toe hoe het mondiaal zit.

De Elfstedentocht zou vaker zijn doorgegaan met vooroorlogse controles van de ijsdikte - Klopt dit wel?, de Volkskrant, 5 januari 2018

De Volkskrant checkte een uitspraak van Aarnout van Delden (Natuurkunde) over de Elfstedentocht in het nieuwsbericht ‘Hebben we over vijftig jaar nog wel een witte kerst’, op de UU-website. Hierin zegt hij: “Wat overigens ook meespeelt is dat er zoveel mensen willen meedoen dat er strengere controles zijn op ijsdikte. In 2012 is het ijs net niet veilig genoeg bevonden, maar in de eerste helft van de vorige eeuw was het onder dezelfde omstandigheden misschien wel doorgegaan.”