Koningsbergerlezing 2013

Dr. Bernard R. Bot (Batavia, Nederlands-Indië, 1937) hield de vierde Koningsbergerlezing.

Dr. Bot kan bogen op een langdurige carrière als diplomaat. Hij was minister van Buitenlandse Zaken in de kabinetten Balkenende II en III. Daarvoor bekleedde hij functies op diverse diplomatieke posten waaronder Argentinië en Oost-Berlijn in de jaren zeventig. In de jaren tachtig was hij plaatsvervangend Permanent Vertegenwoordiger bij de Noord-Atlantische Raad in Brussel. Daarna werd Bernard Bot ambassadeur in Turkije.

Van 1989 tot 1992 was hij secretarisgeneraal van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij sloot zijn ambtelijke carrière af als Permanent Vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Europese Unie in Brussel. Na zijn pensionering werd Bot partner bij Praaning Meines in Brussel. Tegenwoordig is hij partner bij Meines&Partners in Den Haag. Hij bekleedt diverse functies waaronder voorzitter van de Carnegie-Stichting, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen 'Clingendael', voorzitter van de Hague Prize for International Law, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Nederlands Institute for Multiparty Democracy en voorzitter van de Raad van Toezicht van Radio Nederland Wereldomroep.

Rechtsgeleerdheid

Bernard Bot studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden en aan de Harvard Law School (Cambridge, Massachusetts, VS). In 1968 promoveerde hij cum laude in de rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Leiden. Verschillende publicaties staan op zijn naam waaronder "Nonrecognition and Treaty Relations" (1968). Ook verscheen van zijn hand tal van artikelen over Europese en internationaal politieke onderwerpen in vaktijdschriften en dagbladen.

Onderscheidingen

Bernard Bot ontving verschillende Nederlandse en internationale onderscheidingen, waaronder Officier in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ook ontving hij een van de hoogste onderscheidingen van Indonesië, de 'Bintang Mahaputra Utama' voor zijn verdienste de Nederlandse en Indonesische banden te hebben versterkt met name door de morele en politieke aanvaarding van de onafhankelijkheidsdatum van Indonesië op 17 augustus door Nederland; en de hoogste aan buitenlanders toegekende Chileense onderscheiding 'Order of Bernardo o'Higgins'.

Zowel tijdens zijn ministerperiode als in zijn verdere diplomatieke loopbaan kenmerkt Bernard Bot zich als een internationaal en maatschappelijk geëngageerde en gezaghebbende persoonlijkheid.
 

Lees hier het programma (pdf).

Koningsbergerlezing 2013