23 September 2016

IMAGINARY brengt wiskundige formules tot leven

Een wiskundige formule voor een theepot, een kopje cappucino of de maan? Het is allemaal te zien op de reizende tentoonstelling "IMAGINARY – wiskunde in sprankelende beelden". IMAGINARY laat de verborgen schoonheid van wiskundige formules zien door deze te tonen als driedimensionale, gekleurde objecten. De tentoonstelling wordt op 16 september geopend op de TU Eindhoven. Daarna is deze nog tot medio 2017 te zien in de universiteitssteden Enschede, Amsterdam, Utrecht, Leiden, Nijmegen en Groningen.

Kern van IMAGINARY zijn afbeeldingen en 3D-prints gemaakt met het computerprogramma SURFER. Dit programa creëert real-time visualisaties van wiskundige formules. Bezoekers kunnen via grote touchscreens zelf experimenteren met formules en de vormen die dit oplevert. Ook kan er aan grote puzzeltafels gespeeld met zogenaamde Penrose betegelingen, en wordt men uitgedaagd om een lichtstraal te ‘bevriezen’.

IMAGINARY stelt het publiek ook in staat zelf objecten te creëren, waaronder die van de jonge Duitse scholiere Valentina Galata. Tijdens een rondreis van de tentoonstelling door Duitsland ontwierp zij een set formules voor een theepot, compleet met dienblad en stapel suikerklontjes. Platform Wiskunde Nederland (PWN), de organisatie die IMAGINARY naar Nederland haalde, daagt scholieren uit met SURFER aan de slag te gaan, en hun mooiste, meest verrassende creatie in te zenden. Hiermee zijn diverse prijzen, waaronder een laptop, te winnen.

IMAGINARY is oorspronkelijk gecreëerd door het wiskundige onderzoeksinstituut Oberwolfach in Zuid-Duitsland. Het is ontstaan in 2008 tijdens het Duitse "Jaar van de wiskunde", en is snel uitgegroeid tot een van de grootste reizende wiskundetentoonstellingen in de wereld, met meer dan 1 miljoen bezoekers in 29 landen en 120 steden.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en trekt nog tot medio 2017 langs Eindhoven, Enschede, Amsterdam, Utrecht, Leiden, Nijmegen en Groningen. De tentoonstelling is ook bijzonder geschikt om met schoolklassen te bezoeken. Een gedetailleerd schema is te vinden op www.imaginarymaths.nl