1.3 million for research into sustainable labour participation with the Autism Works project

Foto: iStock 978387300 agsandrew

How do you support employers and employees in promoting sustainable labour participation of people with autism? The Dutch Research Council (NWO) has awarded a subsidy of 1.3 million to a consortium of researchers and societal partners within the research programme “participation in the labour market”.

The project is called 'Autism works' and aims to create a breakthrough in the labour market. The project is carried out by a (neuro)diverse research team consisting of people with autism themselves, researchers, employees, donors and (occupational health and safety) professionals. In addition to NWO, public and private partners contribute to the project.

Utrecht University sub-research: learning network

In 'Autism Works', Jasmijn van Harten and Jantien van Berkel, in collaboration with Joop Schippers and Janna Besamusca, conduct a large sub-research. In a learning network with employers, employees and other stakeholders such as trade unions, policy makers and company doctors, they will develop an approach through action research (in co-creation) to increase the labor participation of people with autism. This approach will identify which methods, such as workplace adjustments and interventions, are relevant for improving labor participation for people with autism, and under what circumstances they can best be applied (for example in which work environment or sector).

The rest of this article continues in Dutch:

Jasmijn van Harten: De Universiteit Utrecht gaat dus een leergemeenschap voor werkgevers opzetten in het kader van dit project. We doen dit samen met De Normaalste Zaak, het werkgeversnetwerk waarin werkgevers samen aan een inclusieve arbeidsmarkt werken. Doel van de leergemeenschap is dat deelnemende werkgevers ten eerste kunnen experimenteren met interventies, behulpzame acties en veranderingen en daarop reflecteren met elkaar en met ervaringsdeskundigen en professionals zoals bedrijfsartsen.

Doel van de leergemeenschap is dat werkgevers kunnen experimenteren met interventies: behulpzame acties en veranderingen. Ze kunnen daarop reflecteren met elkaar en met mensen met autisme zelf, plus professionals zoals bedrijfsartsen.

Daarnaast willen we via het leernetwerk een soort implementatietool ontwikkelen waar andere werkgevers na afloop van dit project ook gebruik van kunnen maken. Die tool geeft overzicht van bestaande interventies en inzicht in hoe je ze kunt implementeren en waar je rekening mee moet houden voor succesvolle inclusie van mensen met autisme in je organisatie. Op basis van enerzijds onderzoeksinzichten uit de eerdere werkpakketten van het project en anderzijds de ervaringen van werkgevers zelf, creëren we dus samen, in co-creatie, output in de leergemeenschap.

We gaan ook nog een postdoctoraal onderzoeker aannemen die de leergemeenschap volgen en onderzoeken, bijvoorbeeld aan de hand van de vraag: hoe effectief zijn de interventies en waarom?

Vanuit autisme bekeken

Van Harten vervolgt: Voorbeelden van interventies zijn gesprekshulpen voor mensen met autisme en hun leidinggevende bijvoorbeeld, ontwikkeld door Vanuit Autisme Bekeken (VAB). Of de opleiding Autisme Ambassadeur: een training voor mensen met autisme die door middel van de training in hun eigen organisatie waar ze werkzaam zijn kennis, inzicht en bewustwording over autisme kunnen bevorderen en zo collega’s en leidinggevenden kunnen helpen.

Ook zijn er de HARRIE trainingen, ontwikkeld en gegeven door vakbond CNV. In de HARRIE training worden collega’s van mensen met autisme 'buddy', ze zorgen dat je een ‘maatje’ wordt op de werkvloer. Er zijn ook game based assessment tools ontwikkeld gericht op werving en selectie van mensen met autisme, die rekening houden met dat mensen met autisme niet al in sollicitatieronde 1 afvallen vanwege stereotypering. Equalture is een bedrijf dat dit doet, zij zitten ook in het consortium van het project.