13 January 2020 from 19:30 to 21:30

UGlobe Café #6: Op de Barricades!

Please note that this event will be held in Dutch. 

De afgelopen maanden gingen honderdduizenden inwoners van Hongkong de straten op om te protesteren tegen de Chinese politieke inmenging. Het is niet de eerste keer dat de bevolking van Hongkong demonstreert: in 2014 kregen ook de Paraplu-protesten tegen China wereldwijde aandacht. Ook in Rusland nemen de protesten tegen het autoritaire bewind van Poetin toe. Oppositieleider Aleksej Navalny was jarenlang het enige gezicht van de demonstraties, maar steeds vaker spreken andere publieke figuren, zoals de politica Ljoebov Sobol en rapper Oxxxymiron zich ook uit tegen het Russische overheidsbeleid. 

Deze protesten staan niet op zichzelf: Van Libanon tot Chili en van Irak tot Spanje gaan burgers de barricades op. Wat is precies de motivatie van de demonstranten? Hoe gaan zij om met de maatregelen van de overheden? En in hoeverre zijn de situaties in Rusland en China met elkaar of juist andere landen te vergelijken? In deze editie van Het UGlobe Café gaan we samen met drie experts op zoek naar de antwoorden op deze vragen. 

De experts: Antoine Buyse, Max Bader, Kathleen Ferrier

Antoine Buyse is onder andere hoogleraar rechten van de mens in multidisciplinair perspectief en als onderzoeker verbonden aan het Montaigne Centrum voor Rechtspleging en Conflictoplossing. Max Bader is hoogleraar aan de Universiteit Leiden op gebied van Rusland en Eurazië en heeft onderzoek gedaan naar verschillende onderwerpen waaronder verkiezingen, corruptie, autoritaire politiek en democratisering. Kathleen Ferrier is een voormalig CDA-Kamerlid en oprichter van de organisatie Bright Hong Kong en momenteel werkzaam als consultant bij het National Democratic Institute.

Over het UGlobe Café
Het UGlobe Café is een unieke samenwerking tussen studenten van de Universiteit Utrecht, het Utrecht University Centre for Global Challenges en het kennis- en debatprogramma van TivoliVredenburg. In een gemeenschappelijke redactie worden onderwerpen vastgesteld die kennis op een toegankelijke manier buiten de muren van de universiteit brengen.

Start date and time
13 January 2020 19:30
End date and time
13 January 2020 21:30
Entrance fee
Gratis