19 March 2019 from 20:00 to 21:30

Studium Generale with Prof Gert Jan Kramer

'Polderen' about the climate

How can our energy addiction be reconciled with climate goals? Professor of sustainable energy systems Gert Jan Kramer figures it out.

This Studium Generale lecture will be in Dutch. The text continues below in Dutch.

Het is geen nieuws dat we de grenzen van onze planeet overschrijden. Steeds vroeger bereiken we Earth Overshoot Day - de dag van het jaar wanneer de mensheid wereldwijd net zoveel van de grondstoffen, voedingswaren, en dergelijke heeft opgebruikt als wat de aarde in één jaar tijd terug kan opbrengen en geproduceerde afvalstoffen kan verwerken. Dat moet veranderen. Het verminderen van CO2-uitstoot en gebruik van fossiele brandstoffen is daarin het belangrijkst. Helaas is de wereldpopulatie ‘energieverslaafd’. De energieconsumptie van de Nederland komt zelfs ver boven het gemiddelde uit. Maatschappelijke en politieke debatten die draaien om de vraag hoe we klimaatdoelen gaan halen zijn sterk gepolariseerd. In 1992 tijdens de klimaatconferentie in Rio de Janeiro sprak George W. Bush sr. de befaamde woorden “The American way of life is not negotiable“. Is deze gedachte nog steeds actueel en denken andere landen ook zo? Welke energietransities moeten we, kunnen we, én zijn burgers, overheden en bedrijven bereid te maken? Hoe ziet een groenere wereld in 2030, of misschien wel 2050, eruit?

In de serie 'Met het doel voor ogen' van Studium Generale vragen wij wetenschappers: wat is er tot nu toe eigenlijk van de duurzame doelen terechtgekomen?

Start date and time
19 March 2019 20:00
End date and time
19 March 2019 21:30
Entrance fee
Free
More information
Studium Generale