PhD defense: Digital health in obstetric care

to

Samenvatting

Ongeveer 10% van de zwangere vrouwen in Nederland ontwikkelt een complicatie tijdens de zwangerschap. Deze zwangerschapscomplicaties zorgen er dan voor dat zwangeren tot wel 3x per week naar het ziekenhuis moeten, of moeten worden opgenomen. Uit het promotie-onderzoek van Hans van den Heuvel blijkt dat het gebruik van digitale zorgtoepassingen kan bijdragen aan de verplaatsing van zorg naar thuis voor deze hoog-risico zwangeren.

Een hoge bloeddruk is de meest voorkomende complicatie tijdens de zwangerschap en kan overgaan in zwangerschapsvergiftiging (preeclampsie). Veelvuldige ziekenhuisbezoeken, ter controle van bloeddruk en klachten, zijn erg belastend voor de zwangere vrouw. Bovendien vraagt deze zorg ook veel tijd van zorgverleners en dus hoge zorgkosten. 

Uit dit SAFE@HOME project is gebleken dat telemonitoring van bloeddruk en klachten een goed alternatief kan zijn. Dagelijks bekijken zorgverleners de thuismetingen vanuit een app. Bij goede metingen, is er geen reden voor (onnodige) bezoeken. Wanneer de bloeddruk oploopt, is er reden voor extra controle. Telemonitoring zorgt zo voor een reductie in zorgverbruik (controles en opnames), zonder dat dit nadelige effecten heeft op zwangerschapsuitkomsten. Bovendien geven de thuismetingen de zwangeren meer inzicht in hun proces om mee te beslissen over de gewenste zorg.

Het tweede deel van het proefschrift gaat over thuisopname van zwangeren, die een opname-indicatie hebben ter controle van foetale en maternale conditie. Het meten van de hartslag van de foetus (cardiotocografie) is belangrijk bij bijvoorbeeld foetale groeirestrictie of prematuur gebroken vliezen. Ook deze metingen kunnen vanuit huis worden verricht en telemonitoring lijkt dan ook haalbaar voor gebruik in Nederland.

Deze nieuwe, deels digitale manier van zorgverlening kan de verloskundige zorg op een veelbelovende wijze opnieuw inrichten.

Start date and time
End date and time
Location
Academiegebouw (Domplein 29 Utrecht) en digitaal (link)
PhD candidate
J.F.M. van den Heuvel MSc
Dissertation
Digital health in obstetric care
PhD supervisor(s)
prof. dr. A. Franx
prof. dr. M.N. Bekker