Donkere materie: 'echt spul' of onbegrepen zwaartekracht?

Lezing Natuurkundig Gezelschap Utrecht

to

Al bijna een eeuw zijn astronomen in conflict over de mysterieuze aard van donkere materie. Is de extra massa die we in het heelal waarnemen 'echt spul', of kloppen de oude zwaartekrachtwetten van Newton en Einstein niet op grote schaal?
Om hierachter te komen gebruikten we de kromming van de ruimtetijd zelf om de extra zwaartekracht rond meer dan 259.000 sterrenstelsels te meten. Hiermee konden we ongekende tests uitvoeren van de voorspellingen van verschillende donkere materie- en alternatieve zwaartekrachttheorie├źn, waaronder Modified Newtonian Dynamics (MOND) en Erik Verlindes recentere theorie van Emergente Zwaartekracht. Welke theorie werkt het best?

Margot Brouwer is natuur- en sterrenkundige, gespecialiseerd in de kosmologie. Ze studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam promoveerde aan de Leidse Sterrenwacht. Hierna werkte ze aan de Universiteiten van Amsterdam en Groningen waar ze onderzoek deed naar donkere materie, alternatieve zwaartekracht en de grote-schaalstructuur van het heelal. Nu combineert ze haar wetenschappelijke kennis met filosofie en zingeving door te schrijven en spreken voor een breed geïnteresseerd publiek. In dit kader werkt ze ook aan haar eerste boek: 'Spinoza's Multiversum', over Spinoza's filosofie en de moderne wetenschap. Voor meer informatie, kijk op www.margotbrouwer.nl

Start date and time
End date and time
Location
Atlas zaal, Koningsberger gebouw