Duurzame community

De Universiteit Utrecht bestaat uit zo’n 39.000 studenten en 8300 medewerkers. Zij spelen een cruciale rol in de verduurzaming van de universiteit. Niet alleen zijn zij het die veranderingen binnen de organisatie realiseren; ook nemen zij deze ervaring mee naar andere omgevingen. Zo reikt de duurzame impact van medewerkers en studenten in potentie nog een stuk verder. Daarom werkt de Green Office UU aan het versterken van de duurzame community op de universiteit.
De Green Office UU is onderdeel van het Programma Duurzaamheid en vormt het platform voor medewerkers en studenten van de Universiteit Utrecht waar duurzaamheidsuitdagingen en -ambities van de universiteit worden gedeeld, duurzame ideeën worden gevormd, en verschillende projecten in groepsverband worden uitgevoerd, met als doel de Universiteit Utrecht te helpen verduurzamen.
In het kort
Green Office | In 2021 heeft de Green Office UU een nieuw business plan geschreven en in effect gesteld. Een van de projecten die hieruit voortgekomen zijn is het opstarten van Green Teams. De teams zijn een verlengde van de Green Office en bestaan uit medewerkers en studenten die in hun eigen faculteit actief werken aan verduurzaming. Tot nu toe zijn er vijf Green Teams gerealiseerd. |
---|
Wat gebeurde er in 2021?
Precious Plastic
In 2021 werkten UU en HU studenten samen om plastic restafval te transformeren naar nieuwe circulaire producten. Om dit te realiseren is er in dit jaar een speciale machine gebouwd door de deelnemende studenten. Studievereniging Enactus heeft het Precious Plastic project in de zomer van 2021 overgenomen en zet het produceren van circulaire producten met de machine voort.
Thrift Shack
De Green Office organiseert twee keer per jaar de ‘Thrift Shack’ in het Educatorium in het Utrecht Science Park. Hier kunnen studenten en medewerkers spullen inleveren en gratis ophalen. In 2021 kon de fysieke Thrift Shack niet plaatsvinden, daarom werd er een gemodereerde online Thrift Shop op Facebook ontwikkeld. Maar liefst 517 studenten werden lid van de groep en wisselden onderling tweedehands items uit.
Uni-Eco Green Challenge
Duurzame ontwikkeling op de campus verbeteren en realiseren. Dat was de opdracht in de Uni-Eco Green Challenge die de Green Office in het voor- en najaar van 2021 organiseerde. Zeventien projectteams diende een idee in. Daarvan zijn er twee ideeën geselecteerd: de Canteen Labelling Scheme en de Recycling game.
Publiekswedstrijd biodiversiteit
In mei 2021 organiseerde de Universiteit Utrecht een publiekswedstrijd biodiversiteit. Er kwamen negenentwintig inzendingen binnen. Iedere inzending had een idee over hoe er op de universiteitscampus biodiversiteit kan worden gestimuleerd. Het winnende idee kwam van Rémy Visscher genaamd biodiversiteitshubs. Inmiddels is zijn idee gerealiseerd in het Utrecht Science Park, voor het Minnaert gebouw.
Lezingen over duurzaamheid
In 2021 organiseerde Studium Generale UU veertien digitale lezingen rondom het thema duurzaamheid. Één van deze lezingen werd gegeven door duurzaamheidsonderzoeker Joost Vervoort (UU) over hoe we met systeemdenken klimaatverandering kunnen aanpakken.
Wat gaat de Universiteit Utrecht in 2022 doen?
Green Office
- In 2022 vind er een serie biodiversiteitslezingen plaats genaamd ‘Biodiversity Talks’. Daarnaast worden er audiotour biodiversiteitswandelingen ontwikkeld in het Utrecht Science Park. Deze initiatieven zijn onderdeel van de Biodiversity Campaign van de Green Office.
- In 2022 start er in de zomer een Uni-Eco Summer school waarin deelnemende studenten leren hoe zij duurzaamheid kunnen implementeren in de praktijk.
Factsheet duurzame community
Dit hoofdstuk is gebaseerd op de factsheet duurzame community, grotendeels aangeleverd door de Green Office UU.