Vriendendag 2019

Graag nodigen wij u uit voor de Vriendendag van de Botanische Tuinen Utrecht op zaterdag 1 juni 2019.

Dit jaar organiseren we voor de tweede keer een Vriendendag 'nieuwe stijl'. We hebben een programma voor u samengesteld waarbij we onze Vrienden kennis laten maken met het Jaarthema van 2019: ‘Darwins Datingbureau’.

In de ochtend verzorgt onze stafmedewerker Educatie en Presentatie, Nick Meijdam, een lezing over de wondere wereld van de bestuiving. Altijd al willen weten hoe planten ‘het’ doen? Dan is deze lezing over het Jaarthema 2019 geknipt voor u!
Planten staan verankerd in de grond en kunnen niet zomaar even een café instappen op zoek naar een liefdespartner. Daarom worden door planten allerlei ‘postiljons d’amour’ ingezet die hen helpen op het liefdespad. Denk aan wind, vogels, insecten en vleermuizen, die stuifmeel van de ene bloem naar de andere kunnen vervoeren, wat dan hopelijk leidt tot bevruchting en zaadzetting. Hoe ingenieus, complex en bedrieglijk dat te werk gaat, komt u te weten tijdens deze boeiende themalezing.

Vervolgens bieden we u een keuze aan uit drie verschillende rondleidingen. Marie José Duchateau, universitair docent (gedrags)biologie, hommelspecialist en imker, geeft een rondleiding waarbij bestuiving centraal staat.  Onze hortulanus en rotsplantenkenner, Gerard van Buiten, neemt u mee door onze Rotstuin en vertelt over beestjes in de bergen. Wie meer wil weten over (tropische) vlinders kan onder leiding van vlinderdeskundige Wim Kersten de gloednieuwe Vlinderkas bezoeken.

Wilt u de kinderen of kleinkinderen meenemen? Geen probleem. Onze jaarthemaspeurtocht ‘Bloemenvriendjesroute’ kunt u tijdens de Vriendendag gratis ophalen bij onze Vriendenbalie in de Kassen.

Het programma is gratis, maar voor de lunch vragen wij u een bijdrage van € 9,50 voor kinderen € 5. U kunt ook uw eigen boterhammen meenemen en in de tuin opeten.

NB. Vergeet u niet uw Vriendenpas mee te nemen? Bent u nog geen Vriend? Word dan nu Vriend en kom ook naar de Vriendendag!

Uw aanmelding ontvangen we graag uiterlijk 28 mei. Hier kunt u zich aanmelden

Het programma start in de Serre van de Tropische kassen en ook de lunch vindt daar plaats.

Programma

10.00 -10.30 Inloop met koffie en thee
10.30 Welkom door Arie Oudijk, directeur Botanische Tuinen
10.45 Lezing over ‘Darwins Datingbureau’, verzorgd door Nick Meijdam
11.30 -optie 1 Rondleiding door de Rotstuin
  -optie 2 Rondleiding door de Vlinderkas
  -optie 3 Rondleiding door de Tropische kassen en/of de Ontdektuin
Tussen 12:00 en 13:00 U kunt langsgaan bij ‘Darwins Datingbureau’, door Nick Meijdam en Christine den Das. Ontdek de plant van uw leven!
12.30 Lunch
13.30 Tweede ronde van rondleidingen
14.30 Koffie, thee en fris
15.00 Einde Vriendendag

 

Kijk op de site voor de andere exclusieve Vriendenactiviteiten.