Evolutie van planten 2020

botu evolutie planten

VAN CEL TOT BLOEM

Drs. Kees Boele (Natuurpresentaties)

Evolutie van planten loopt als groene lijn door tuinen en kassen van de Botanische Tuinen Utrecht. Voor ons een uitstekende aanleiding om samen met bioloog en docent Kees Boele, in het verleden projectmanager Hortus Haren en directeur botanische tuin De Kruidhof, een tweedaagse cursus aan te bieden waarbij we starten bij het ontstaan van de fotosynthese en eindigen bij de complexe bloemen van orchideeën.

Het verhaal van planten als autotrofe organismen begint met het gelukkige huwelijk tussen een simpele eencellige met een cyanobacterie ('blauwwier'). Feitelijk zijn deze oerorganismen tot op de dag van vandaag terug te vinden als bladgroenkorrels. Planten werden een voedselfabriek, met zuurstof als leven brengend afvalgas voor dieren. Kleine eencellige plantjes werden complexe zeewieren. Groenwieren veroverden het land, ontwikkelden steunweefsel en groeiden langs verschillende lijnen uit tot mossen en op varens lijkende planten. De grote uitdaging werd de voortplanting. Zeewieren konden volstaan met het lozen van geslachtscelletjes in het water en uiteindelijk waren er altijd wel een paar die elkaar vonden. Op het land zit een plant met wortels in de grond en zijn alleen wind en regenwater beschikbaar voor verspreiding. Eenvoudige geslachtsorganen werden bloemen, sporen werden zaden. Met de eerste landplanten veranderde het aanzien van de wereld. Van een kale rotsvlakte, via groen omzoomde lagunes en immense moerasbossen, tot een wereld waarin grazers en bestuivers zich samen met planten zouden ontwikkelen tot de dag van vandaag.

Deze tweedaagse cursus is bedoeld voor iedereen die zich intensief wil verdiepen in de evolutie van planten. Basiskennis van biologie is zeker wenselijk. Nederlandse namen van soorten en hogere eenheden uitgestorven planten zijn zelden aanwezig maar wetenschappelijke namen worden zo goed mogelijk verklaard. Helaas bestaat er (nog) geen handboek in de Nederlandse taal, deze cursus gebruikt daarom het Engelse standaardwerk van Kathy Willis (2013).

Beide dagen bestaan uit vier blokken. Gestart wordt met drie collegeblokken, afgewisseld met korte pauzes en een uitstekend verzorgde lunch. Het laatste blok van beide dagen wordt besteed aan excursies. Op de eerste vrijdag staat de collectie fossiele planten centraal en zullen we diverse groepen varens, varenachtigen en cycassen in de kassen bekijken. Op de tweede vrijdag  wandelen we naar de evolutietuin en staat de ontwikkeling van bloemplanten centraal.

 

Data:

Twee vrijdagen, 26 juni en 3 juli van 10:00 tot 17:00 uur

Cursusprijs:

€180 voor 2 dagen. Dit is inclusief:

- entree tot de Botanische Tuinen in Utrecht

- koffie met gebak

- middagthee

- handboek “The evolution of plants”, Kathy Willis, 2013.

- PowerPoint presentaties

 

Let op: minimum aantal deelnemers is 15, maximum 25.