Botanisch microscoperen 2020

Botu microscopie

Rob van Es

29 februari 2020: Horrorplant onder de microscoop 

De Japanse Duizendknoop wordt tijdens deze workshop microscopisch onderzocht. De plant staat bekend als de ‘horrorplant’. Hij woekert, groeit dwars door funderingen heen en is bijna niet weg te krijgen. Maar de Japanse Duizendknoop heeft ook een andere kant. Van binnen is de plant ontzettend mooi. Deelnemers aan de twee uur durende microscopie-workshop gaan dat ontdekken.

Onder leiding van kunstenaar en microscopist Rob van Es worden hier stukjes plant bewerkt. Tien microscopen staan klaar om te zien hoe deze woekeraar er op celniveau uitziet. Die beelden verklaren veel over de kracht van deze plant.

Deelnemers nemen na afloop in kunsthars ingebedde preparaten van de duizendknoop mee naar huis, met een handleiding over de verrassende binnenwereld van deze plant.

Meedoen kost 35 euro per persoon inclusief alles. Ook prima te doen voor beginners. Aanmelden: info@robvanes.nl. Zie ook: www.robvanes.nl

 

Botu microscopie

10 oktober 2020: Het wonder van de varens

Varens zijn primitieve planten die van binnen prachtig zijn om te verkennen. De vatenbundels, de sporendoosjes en de sporen zelf zijn kunstwerkjes om te zien. Ook bijzonder, varens hebben vaal een unieke vatenstructuur.

Tijdens deze workshop bekijken we de adelaarsvaren en de tongvaren. Tien microscopen staan klaar om te zien hoe varens er op celniveau uitzien. Onder leiding van kunstenaar en microscopist Rob van Es gaan we snijden met het microtoommes en hanteren een heel palet aan kleurstoffen en andere vloeistoffen om de uiteenlopende functies van de cellen zichtbaar te maken.

Deelnemers nemen na afloop in kunsthars ingebedde preparaten van de varens mee naar huis. Met een handleiding over de verrassende binnenwereld van deze planten.

Meedoen kost 35 euro per persoon inclusief alles. Ook prima te doen voor beginners. Aanmelden: info@robvanes.nl. Zie ook: www.robvanes.nl.

 

De workshops gaan door bij minimaal 5 aanmeldingen. Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers.

Wilt u zich aanmelden of heeft u vragen over de inhoud dan kunt u contact opnemen met Rob van Es info@robvanes.nl.

Zie ook zijn website op www.robvanes.nl