8 april 2019

Een blog van Sterre Leufkens en Marten van der Meulen

Waarom spreken jongeren met een Marokkaans accent?

© iStockphoto.com/Celli07
© iStockphoto.com/Celli07

Dr. Sterre Leufkens (Utrecht Institute of Linguistics) schreef samen met Marten van der Meulen (Radboud Universiteit) een blog over waarom sommige jongeren met een Marokkaans accent spreken. Leufkens en Van der Meulen hebben een blog genaamd De Taalpassie van Milfje, waarin allerhande taalonderwerpen aan bod komen. 

Dr. Sterre Leufkens
Dr. Sterre Leufkens

Sommige jongeren met het Nederlands als moedertaal spreken met een Marokkaans accent, zonder dat ze een Marokkaanse achtergrond hebben. Hoe kan dat? "Met ieder woord dat je uitspreekt, vertel je iets over jezelf", schrijven Leufkens en Van der Meulen. Zo kun je jezelf ook een Marokkaans-Nederlands accent aanmeten, bijvoorbeeld omdat dat grappig is of omdat je dan stoerder overkomt. 

KIJK

De blogpost 'Waarom spreken jongeren met een Marokkaans accent?' is geschreven naar aanleiding van de vragenrubriek in tijdschrift KIJK. Taalvragen die in de rubriek worden gesteld worden beantwoord door Leufkens en Van der Meulen. Na publicatie van de tijdschriften verschijnen de vragen ook op De Taalpassie van Milfje.