Ruimte voor de thuistaal

© iStockphoto.com

Afgelopen maand was Frederike Groothoff MA (Talen, Literatuur en Communicatie) te gast bij de Kletsheadspodcast, waar ze vertelde over meertalige kinderen en het belang van ruimte voor de thuistaal van het kind in Nederlands onderwijs.

Frederike Groothoff MA

De meerwaarde van thuistalen

Groothoff werkt als ambulant taalondersteuner bij Onderwijsgroep Amstelland in Amstelveen, waar ze leerkrachten ondersteunt bij het verbeteren van hun vaardigheden op het gebied van meertalige kinderen. Daarnaast is ze bezig haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht over de woordenschatontwikkeling van nieuwkomers af te ronden. Wat ze tijdens dit onderzoek ontdekte bleek niet alleen relevant voor de wetenschap, maar ook voor haar vorige baan als leerkracht aan de Taalschool Utrecht, een school voor nieuwkomers. Waar ze bijvoorbeeld op de Taalschool alleen Nederlands sprak om nieuwe kinderen een taalbad te geven, ondervond ze nu "de meerwaarde van de thuistalen en waarom het zo belangrijk is om daar ook ruimte voor te geven".

Een meertalige identiteit

Zonder ruimte voor de thuistaal kan een kind het zelfvertrouwen missen dat cruciaal is voor het leren van een nieuwe taal. "Als je tegen zo'n leerling zegt: 'Bij het hek van het schoolplein, daar moet je je thuistaal laten: dat deel van jou, dat negeer ik, daar wil ik niks van weten,' dan zeg je eigenlijk tegen een kind dat de helft van hem niet belangrijk is en misschien zelfs slecht is." Het ruimte geven aan de thuistaal heeft daarnaast meerwaarde voor de interactie met Nederlandse leerlingen. "Je geeft iemand zelfvertrouwen en erkenning en daardoor durft hij op meerdere plekken te laten zien dat hij iets niet weet, omdat we weten hoe moeilijk het is om talen te leren en dat klasgenootjes hem niet dom vinden". Volgens Groothoff kunnen leraren dit zelfvertrouwen eigenlijk heel makkelijk stimuleren: "Toon je nieuwsgierigheid en vooral je respect: je wilt weten wie dat kind is en daar hoort een meertalige identiteit bij. Geef dat kind de ruimte om zich daarin te ontwikkelen en zich daar prettig bij te voelen".